Inforádió

Meghallgatom Élő adás

NGM: az államháztartás októberben 61,4 milliárd többlettel zárt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az államháztartás központi alrendszere októberben 61,4 milliárd forint többlettel zárt, így az első tízhavi hiány 887,7 milliárd forint lett, a következő hónapokra várt bevételek és kiadások alátámasztják, hogy teljesülni fog az idei, GDP-arányosan 3 százalék alatti hiánycél - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön.

A közlemény szerint a központi költségvetés 24,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 21,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 15,3 milliárd forintos többlettel zártak októberben.

A költségvetési törvény idén szeptemberben elfogadott módosítása szerint a tervezett éves hiány 1050 milliárd forint.

Az NGM felhívta a figyelmet arra, hogy a kiadások és bevételek összehasonlításakor figyelembe kell venni, hogy azok egymáshoz képest csúszással teljesülnek. A kormány várakozásai szerint decemberben jelentős többletbevétellel számolhat a költségvetés, ami hozzájárulhat az éves hiány elvárt szinten tartásához.

A kormány intézkedéseinek köszönhetően tavaly és az idén a bevételi és a kiadási oldalt is jelentősen befolyásoló változások történtek. A bevételi oldalt tekintve, néhány adónemből származó bevételi előirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszűntek, illetve módosultak, másrészt új adónemek bevezetése történt meg. Október végéig a 2012. évhez képest magasabb összegben teljesültek egyes adóbevételek is, ilyen például az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó, a regisztrációs adó, a pénzügyi szervezetek különadója, valamint az illetékbevételek - áll a közleményben.

Az NGM jelentős egyszeri bevételekkel is számol az év hátralévő részében, úgymint a frekvenciahasználati-jogosultság értékesítéséből származó mintegy 100 milliárd forintos bevétel, a pénzügyi tranzakciós illeték júniusban előírt - négy ütemben történő - befizetésének második fele, az energiaellátók jövedelemadója és a társasági adó jelentős része.

Ugyanakkor többletkiadást jelent az idén, hogy az önkormányzati feladatok és azok finanszírozása több területen átkerült az államháztartás központi alrendszerébe. Központi kiadásként jelentkeznek az átvett egészségügyi, szociális és egyéb intézmények - például kórházak, fogyatékkal élőket gondozó intézmények, gyermekvédelmi intézmények - kiadásai, valamint a köznevelésben a pedagógusok illetménye. A vasúti és közúti közlekedési támogatások, a lakásépítési támogatások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is meghaladták az előző évi kifizetéseket.