Mi hozhat fordulatot a lakáspiacon?

Infostart
2013. november 6. 08:10
Az alacsony árak, a kedvezően alakuló hitelkamatok, illetve az állami ösztönzés mellett a gazdasági kilátások javulása, a növekedés hozhat fordulatot a még mindig pangó lakáspiacon - áll az FHB lakásárindexének elemzésében.

Még mindig érezteti hatását a válság a lakáspiacon, akkor is, ha a lakásárak az elmúlt pár évben egyre alacsonyabbak lettek és a hitelkamatok ma már vonzónak is tekinthetők - áll az FHB legfrissebb lakáspiaci elemzésében.

A lakásvásárlást segítheti az a tényező is, hogy fokozatosan javul a háztartások jövedelmi helyzete, és nőtt valamelyest a foglalkoztatottság, az adatok szerint évről évre egyre kevesebbet kell dolgozni egy négyzetméternyi lakásért, az állami ösztönzőkről már nem is beszélve, amelyek leginkább az első lakást vásárlóknak kedveznek.

Ha a területi különbségeket nézzük, akkor egy 60 négyzetméteres lakásért Budapesten több mint 90 hónapot, azaz 7 és fél évet kell dolgozni, úgy hogy minden jövedelmet erre teszünk félre, Győrben alig több mint 6 évet, Szolnokon vagy Miskolcon pedig 5 évet, vagy annál is kevesebbet.

Az FHB-nál azt tapasztalták, hogy a feltehetően a kedvező támogatási és kamatfolyamatok miatt a hitelezés élénkült, a lakáscélú hitelezés augusztusban elérte a 13 milliárd forintot, az év hátralevő részében pedig e tendenciák folytatódására számítanak.

Az elemzés szerint a kilátások is biztatóak, a makrogazdasági előrejelzések gazdasági növekedést, 3 százalék alatti inflációt és a jövedelmek növekedését mutatják, amelyek az ösztönző rendszerrel együtt meghozhatják a lakáspiacon már régen várt fordulatot. Ugyanakkor - figyelmeztet az elemzés - a túlkínálat a lakáspiacon lassan csökken, a gazdasági fordulat törékenynek látszik, és még mindig sokan vannak, akik előző hitelüket nyögik.