Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkedveltük a bankkártyát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon 52,83 százalékkal nőtt a kártyatranzakciók értéke 2007 és 2012 között, ami éppen a duplája az EU-átlagnak - közölte a SIX Payment Services az Európai Központi Bank (EKB) statisztikáira hivatkozva.

A betétikártya-használat területén Magyarország a 2007-2012-es időszakban 57,8 százalékos növekedést könyvelhet el, amivel nyolcadik az EU-tagok sorában. A legjobb eredményt Románia tudhatja magáénak, ahol az adott időszakban 150 százalékos volt a növekedés.

A hazai betéti kártyák forgalma 2012-ben a EKB adatai szerint 5,95 milliárd euró (1785 milliárd forint) volt. A hitelkártyák forgalma is nőtt 33 százalékkal, 2012-ben 1 milliárd eurót (300 milliárd forint) tett ki.

Molnár Tamás, a SIX hazai irodájának ügyvezető igazgatója szerint a készpénzmentes megoldások terén Magyarországon még jelentős a fejlődési potenciál, ugyanis a fizetési megoldásokat, illetve szokásokat tekintve még mindig a nyugati országok mögött jár.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a Magyarországon üzemelő 83 ezer darab bankkártya-terminálból 16 ezer lehetővé teszi az érintés nélküli fizetést is. A legtöbb tranzakció EMV chipkártyával történik, az érintés nélküli megoldással történő fizetés, amely több országban a készpénzmentes fizetési megoldások fő mozgatóereje, egyelőre nem túl népszerű: az érintésmentes (például Paypass) fizetés mind a fizetések darabszámát, mind a fizetések forgalmát tekintve 1 százalék alatt van.

A SIX Payment Services szerint az, hogy a vásárló készpénzzel vagy kártyával fizet, legfőképp a vásárlás kontextusától függ, és nem mindig tudatos döntésen alapul.