eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65622.77
2024. április 23. kedd Béla

A cél: hipernet-elérés mindenkinek

A folyamatos hálózatfejlesztéssel néhány éven belül mindenkihez el akar jutni hipernet szolgáltatásával a Telenor - nyilatkozta a cég vezérigazgatója, Christopher Laska az InfoRádiónak.

Elkötelezettek vagyunk, hogy jövőre10 milliárd forintos infrastrukturális beruházást hajtsunk végre Magyarországon. Ezt vállaltuk, amikor aláírtuk a magyar kormánnyal a stratégiai megállapodást. Ezt a pénzt a szupergyors hipernet hálózatunk fejlesztésére költjük, ami kiterjed a jelenleg legjobb minőségű és leggyorsabb 4G szolgáltatásra is. Szeretnénk idővel mindenkihez eljuttatni a hipernet szolgáltatásunkat, ami azt eredményezné, hogy a magyar emberek hozzáférhetnek a fejlett szolgáltatásokhoz.

Ez azt is jelenti, hogy szeretnének 100 százalékos lefedettséget elérni a 4G hálózatukkal? Hiszen jelenleg a 3G esetében is vannak fekete lyukat az országban, ahol egyszerűen nem érhető el a szolgáltatás.

Száz százalékban szeretnénk eljutni mindenkihez a hipernettel. Olyan szolgáltatást szeretnénk nyújtani, amire a felhasználóknak szükségük van, akarják és értékelik. Nem tartom fontosnak a technológia meghatározását, de azt elmondhatom, hogy az az ambíciónk: mindenkihez eljusson a leggyorsabb internetezési lehetőséget biztosító hipernetünk a következő években.

Következő esztendőket mondott. Mikorra szeretnék befejezni ezt a munkát? 2015-ben vagy 2016-ban?

Ezt a munkát sosem fejezzük be, mert a folyamatos fejlődés mindig új és új technológiákat hoz, magasabb minőséggel és gyorsasággal. Sokszor megkétszereződik, megháromszorozódik a nagy gyorsaságú internet-lefedettség, mondjuk 2015-ig, ez nem kérdés, mert mindig nagy verseny volt ezen a téren ebben az országban, ami relatív sík területen helyezkedik el, és a hálózat viszonylag gyorsan fejleszthető. Ami fontos, hogy megkapjuk a használati jogokat a szükséges frekvenciákra, és így a mostaninál sokkal nagyobb hatásfokkal növeljük a lefedettséget.

Mikorra érhetik el a teljes lefedettséget a hipernettel?

Jelenleg az internet területén a lakosság 96-97 százalékához jutunk el. A hipernettel, úgy gondolom, 3-4 év múlva lehet ez reális. Persze abban az esetben, ha minden előfeltétel adott a beruházásainkhoz.

És földrajzilag? Lehetséges vagy egyáltalán gazdaságilag reális lenne?


Minden lehetséges, de nem biztos, hogy gazdaságilag minden esetben értelme lenne. Talán a jövőben olyan gazdasági hatások alakulnak ki, amelyek az adótornyok megosztására ösztönzik a társaságokat, mert környezeti szempontból sem mindig ésszerű, hogy mindenki saját tornyokat építsen. Ez talán a következő 4-5 évben történik majd meg Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×