eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mol-INA-ügy - Pénteken folytatódhatnak a tárgyalások

A zágrábi kormány és a Mol Nyrt. közötti tárgyalások pénteken folytatódhatnak - mondta Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter, aki kijevi útja közben nyilatkozott a horvát Hina hírügynökségnek. A miniszter szerint a találkozón az INA irányítói jogáról is tárgyalni fognak.

A Hina kérdésére, miszerint ez egyértelmű megerősítése-e annak, hogy folytatódnak pénteken a tárgyalások, a miniszter azt mondta, akkor kellene lennie egy találkozónak, de hozzátette, hogy a magyar tárgyalófél még nem erősítette meg a részvételét.

"Meghívtam a kollégáimat Magyarországról, hogy jöjjenek el pénteken, hogy tovább folytathassuk a beszélgetésünket. Az volt az első találkozó végeredménye, hogy a következő találkozón meg fogjuk vitatni az irányítói jogok kérdését. Sajnos a magyar fél lecserélte a főtárgyalóját. Pénteken majd meglátjuk, hogy Magyarország változtatott-e álláspontján" - mondta Vrdoljak a hírügynökségnek.

A Mol tárgyalódelegációját Csányi Sándor, a Mol igazgatósági alelnöke vezette, de lemondott a delegáció vezetéséről. Csányi helyét a Mol vezetőségéből Molnár József és Világi Oszkár vette át, és továbbra is tagja a delegációnak Áldott Zoltán, az INA igazgatósági elnöke.

A horvát kormány és a Mol között szeptemberben kezdődtek tárgyalások a horvát INA olajvállalat irányításáról. A megkezdett tárgyalásoknak október végén kellett volna folytatódniuk, a horvát fél azonban a találkozó elhalasztását kérte, mert megváltozott a magyar tárgyalócsoport összetétele és módosították a tárgyalások témáját is.

A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A horvát állam szerint a Mol nem hajtotta végre egyes fejlesztési ígéreteit az INA-val kapcsolatban, míg a magyar olajtársaság szerint a horvát állam szegte meg korábbi szerződéses kötelezettségeit, ezzel kárt okozva a Mol részvényeseinek.

Ivan Vrdoljak szerint elképzelhető, hogy egyes 2009-es szerződések kapcsán nemzetközi döntőbírósághoz fordulhatnak a felek, de személy szerint a minisztert most jobban érdekli az INA jövője. Elmondta, hogy még bírósági eljárás folyik Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök ellen, ami befolyásolja a korábbi szerződéseket.

Vrdoljak szerint ezekben a szerződésekben szereplő üzleti kapcsolatok "törvénytelen cselekedeteken alapulnak". Továbbá a miniszter szerint a magyarok álláspontja az, hogy mivel ők alkotják az igazgatótanácsot, és ők felelősek a részvényesek fele, ezért ezeket a szerződéseket "ki kell használni, amint lehet".

A horvát állam és a Mol között tovább élezte a helyzetet, hogy Zágráb európai elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, aki az Interpol vörös listájára is felkerült. A gyanú szerint Hernádi 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy az INA irányítási jogai a Molhoz kerüljenek.

Ivan Vrdoljak kérdésre még azt is elmondta, hogy szerinte az év első kilenc hónapjában az INA-nak sokkal jobb üzleti eredményt kellett volna elérnie. A horvát hírügynökség adatai szerint az INA árbevétele 2013 első kilenc hónapjában 20,8 milliárd horvát kuna volt, 8 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, míg a nyereség 59 százalékos eséssel 386 millió kunára csökkent.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×