eur:
394.49
usd:
370.06
bux:
65336.21
2024. április 23. kedd Béla

Felügyeleti biztosokat rendeltek ki a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezethez

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden felügyeleti biztosokat rendelt ki a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezethez, és megtiltotta számára egyes pénzügyi szolgáltatások végzését, ez azonban a betéteseket nem érinti. Binder István, az MNB kommunikációs osztályvezetője az MTI megkeresésére nyomatékosította, hogy a takarék nem tagja a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ).

A jegybank keddi közleménye szerint a biztosok feladata a betétesek védelme érdekében a takarékszövetkezet prudens működésének, tőkehelyzetének és likviditási helyzetének biztosítása. A kirendelés 2013. november 5-től a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállításáig, de legfeljebb egy évre szól. A közlemény kiemeli, hogy a takarékszövetkezet mérlegfőösszege alapján számított piaci részaránya a hazai hitelintézeti piac egészére vetítve alig haladja meg az egy ezreléket.

Az MNB honlapján közzétett végzésből kiderül, hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a biztosok kirendelésével egyidejűleg korlátozta a takarék által végezhető egyes pénzügyi szolgáltatások végzését. Ennek értelmében - az ügyfelenként 1 millió forintig terjedő kockázatvállalásokat és az önkormányzati kockázatvállalásokat kivéve - megtiltotta, hogy a takarékszövetkezet hitel- és pénzkölcsönt nyújtson. Megtiltotta továbbá a kezesség és bankgarancia vállalását valamint egyéb bankári kötelezettség vállalását is.

Az MNB a határozat szerint átfogó vizsgálatot végez a takarékszövetkezetnél, ami még folyamatban van. Ez a korábbi felügyeleti gyakorlat szerint azt jelenti, hogy a mostani egy közbenső intézkedés, és még továbbiak várhatóak.

Az, hogy a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet nem tagja az SZHISZ-nek - a szervezet integrálta a korábban működő intézményvédelmi alapokat - azért fontos, mert az SZHISZ áll helyt ilyen helyzetekben. Az integrációs szervezet a vonatkozó törvény szerint prudenciális szabályzatokat bocsát ki, szavatoló tőkét szolgáltat az integráció tagjainak, illetve vizsgálhatja a megfelelő tőkeellátottságot az egyes takarékoknál. Amennyiben a minimális tőkeellátottság nincs meg, átmeneti időszakra tőkeemeléssel stabilizálja a működést.

A szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény szerint az SZHISZ-nek kötelezően tagja minden szövetkezeti hitelintézet. A törvény hatálybalépésekor már működési engedéllyel rendelkező szövetkezeti hitelintézeteknek a kötelező tagság elve szerint tagságukat fenn kellett tartaniuk az integrációs szervezetben. Azok a takarékszövetkezetek, amelyek bankká alakulásra vonatkozó kérelmet adtak be a pénzügyi felügyelethez, s még folyamatban volt a felügyeleti eljárás, kimaradhattak az integrációból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×