Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Európai szolgáltató központot nyitott Törökbálinton a Telenor

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Stratégiai megállapodást írt alá kedden a kormány és a norvég Telenor cégcsoport, egyidejűleg a telekommunikációs társaság megnyitotta magyarországi szolgáltató központját Törökbálinton.

A stratégiai megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Kjell-Morten Johnsen, a Telenor csoport elnökhelyettese és régióért felelős vezetője írta alá.

Az újonnan létrehozott szolgáltató központ, a Telenor Common Operation a Telenor csoport európai leányvállalatainak nyújt technológiai szolgáltatásokat a jövőben. A Telenor a magyarországi központú szolgáltatóvállalaton keresztül irányítja kelet-közép-európai mobilhálózatait Szerbiában és Montenegróban. Az új vállalat 450 munkatársa a hálózat- és IT-tervezés, az implementáció, az üzemeltetés és karbantartás terén kínál szolgáltatásokat a régió három országában.

A Telenor 1994 óta van jelen Magyarországon, közel húsz éves működése során 436 milliárd forintot fektetett be hálózatépítési projektekbe, mobil hang és adat alapú szolgáltatások fejlesztésébe. A következő években újabb 10 milliárd forintot tervez befektetni a magyar szélessávú mobilinternet hálózatának fejlesztésébe.

A Telenor Magyarországon több mint 1200 munkavállalót alkalmaz és mintegy 500 magyarországi beszállító partnere van.

A mobilszolgáltató társaságnak mintegy 3,4 millió előfizetője van Magyarországon. Az aktív SIM-kártyák száma alapján számított piaci részesedése 31,41 százalék volt 2013. szeptember végén. A társaság 2012-ben 158 milliárd forint árbevételt ért el.

A norvég vállalatot 1855-ben alapították, mára a Telenor cégcsoportnak világszerte 33 ezer munkavállalója van. A Telenor tizenkét országban van jelen közvetlenül, és további tizenhét országban képviselteti magát a VimpelCom cégen keresztül. A norvégiai központtal rendelkező cégcsoport különösen aktív Észak-Európában és Kelet-Európában, illetve fokozatosan terjeszkedik Kelet-Ázsiában.

2012-ben a cégcsoport teljese bevétele 101,7 milliárd norvég korona volt. A Telenor 2013. novemberi jelentése szerint ebben az évben csak 1-2 százalékkal fog növekedni a csoport bevétele, a korábban várt 2-4 százalékos növekedés helyett. A cég szerint a norvég gazdaság gyengesége, illetve a dán piacon tapasztalt nehézségek miatt várható a rosszabb 2013-as teljesítmény.

Jon Fredrik Baksaas a Telenor csoport elnök-vezérigazgatója szerint az adatok azt mutatják, hogy a Telenor üzleti modellje stabil alapokon áll, és továbbra is elsődleges cél a csoport növekedése és a hatékonyság javítása.