eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ennyivel nőtt a világ leggazdagabb embereinek vagyona

Az előző évihez képest 200 milliárddal, 2100 milliárd dollárra nőtt a világ száz leggazdagabb emberének vagyona a Bloomberg Market Magazine szerint; a legvagyonosabb ember május óta ismét Bill Gates, akit a korábbi első, Carlos Slim követ a második helyen.

Gates annak köszönhetően lett ismét világelső, hogy a Microsoft részvényeinek árfolyama az utóbbi hónapokban jelentősen, a legutóbbi negyedévben például 29 százalékkal nőtt, a legnagyobb mexikói mobilszolgáltatót birtokló Slimre pedig egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik hazájának kormánya részéről.

A Bloomberg top 100 tagjai átlagosan 16 milliárd dollárnyi vagyon felett rendelkeznek, és gazdasági súlyuk együttesen csaknem eléri a világ GDP-jének 3 százalékát.

A 72,9 milliárd dolláros vagyonával első Bill Gates, valamint a 65,5 milliárd dollárnyi vagyon felett rendelkező Slim mögött az Inditex textilipari óriást birtokló spanyol Amancio Ortega a harmadik 61,9 milliárddal.

A lista legfiatalabb szereplője Mark Zuckerberg. A Facebook 29 éves alapítója nemcsak, hogy a legfiatalabb, az ő vagyona gyarapodott a legnagyobb arányban: január 1. és szeptember 30. között a kétszeresére, 24,5 milliárd dollárra nőtt. (Bill Gates az előző évi összesítéshez képest 10 milliárddal lett gazdagabb.) A százas listán a maga 26,7 milliárd dolláros vagyonával 20. helyen álló Aldi-alapító Karl Albrecht a legidősebb, 93 éves.

Az összesítés élmezőnyében szerepel még Warren Buffet befektetési guru, a Berkshire Hathaway cég feje, akinek 58,2 milliárd dolláros vagyona a negyedik helyre volt elég. Az ötödik 50,3 milliárd dollárral Ingvar Kamprad (Ikea), a hatodik 45,2 milliárddal Charles Koch (Koch Industries), 45,2 milliárd, akit 41 milliárd dollárra becsült vagyonával fivére, David Koch követ a hetedik helyen. Nyolcadik az Oracle céget jegyző Larry Ellison 41 milliárddal, a kilencedik Christy Walton (Wal-Mart) 36,5 milliárd dollárral. A tizedik helyre a 35,1 milliárd felett rendelkező Jim Walton (Wal-Mart) került.

A Bloomberg Market Magazine decemberi számában megjelenő, részletekkel is szolgáló összesítés mellett az elsősorban üzleti hírekkel foglalkozó Bloomberg hírügynökség napi rendszerességgel frissíti a világ leggazdagabbjait számon tartó indexét, ahol már májusban jelezte a helycserét Gates és Slim között.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×