eur:
395.68
usd:
366.57
bux:
65672.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kopint-Tárki: a jósoltnál jobban nőhet a GDP

Javított korábbi növekedési előrejelzésén a Kopint-Tárki, a kutatóintézet szerint a bruttó hazai termék (GDP) az idén 0,5, 2014-ben pedig 1,5 százalékkal nőhet Magyarországon - ismertette a vezérigazgató a legfrissebb, őszi előrejelzést pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Palócz Éva kiemelte: a mezőgazdaság és az építőipar teljesítményének javulása miatt emelték minimálisan korábbi, 0,3 százalékos idei növekedési előrejelzésüket. A mezőgazdasági termelés jelentősen hozzájárul a GDP-bővüléshez, az ágazatban 10 százalék feletti növekedéssel számolnak - mondta.

Az építőipar ki tudott törni a hét éve tartó súlyos recesszióból, az idén 5 százalék körül bővülhet - tette hozzá Palócz Éva.

Ugyanakkor rámutatott: a magyar gazdaság tartós gyengeségére utal, hogy a belföldi felhasználás bővülése nagymértékben az importra támaszkodott. Az a helyzet, hogy 2013 második negyedévében nemcsak negyedéves alapon, hanem az előző év azonos időszakához képest is nőtt a GDP kedvező, de sokféle értelmezésre ad lehetőséget - mondta. A 0,5 százalék körüli változások ugyanis még nem jelentenek stabil trendváltást, de a korábbiakhoz képest "egyfajta sérülékeny javulás látszik" - tette hozzá.

A Kopint-Tárki előrejelzése szerint az uniós szabályoknak megfelelően számított államháztartási hiány az idén és jövőre is a GDP 2,9 százaléka lesz, míg az államadósság az idei 81 százalékos GDP-arányos szintről jövőre 80 százalékra csökken.

Arra számítanak, hogy 2013-ban 1 százalékkal nőnek a beruházások - korábban még 3,5 százalékos visszaesést vetítettek előre -, 2014-re pedig 3,5 százalékos növekedést várnak. Az ipar a korábbi előrejelzéshez képest változatlanul 0,5 százalékkal nőhet az idén, jövőre pedig 2,5 százalékkal. A magánfogyasztás a prognózis szerint 2013-ban 0,4, jövőre pedig 1 százalékkal emelkedhet. A nettó keresetek éves átlagos 2,5 százalékos emelkedése nem fogyasztásban, hanem megtakarításban csapódott le - ismertette Palócz Éva. Hozzátette, hogy a beruházások nem a versenyszférának, hanem az államnak köszönhetően növekedtek, de ez az ütemes bővülés folytatódik az év végéig.

Az intézet inflációs előrejelzése kismértékben változott: az idén árnyalatnyival gyorsabb, 1,7 százalékos átlagos pénzromlást várnak, 2014-ben pedig 2,5 százalékot.

Ádám Zoltán, a kutatóintézet megbízott kutatási igazgatója kiemelte: az év leglátványosabb makrogazdasági adata az infláció látványos lassulása. Ez alapvetően a szabályozott árak csökkenéséből fakad, és folytatódni fog az októberi rezsicsökkentés okán - mondta. Ádám Zoltán szerint a dezinfláció hosszú távon ebben a formában biztosan nem tartható fenn.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×