eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ipsos: javult az emberek véleménye a gazdaság állapotáról

Az Ipsos 25 országban készült felmérése szerint javult az emberek véleménye saját országuk gazdaságáról: a nyár végén 39 százalékuk minősítette azt jónak, míg az év korábbi részében jellemzően 36 százalékuk.

Az Ipsos MTI-hez eljuttatott összesítése szerint az utóbbi hónapok enyhe növekedése elsősorban az európai államok lakossága körében bekövetkezett pozitív véleményváltozásnak köszönhető. Ugyanakkor az idei adatok összességében azonosak a 2010 eleje óta regisztráltakkal, vagyis a világ lakosságának gazdasági hangulata - bár kisebb ingadozásokat mutat - csaknem négy éve változatlan.

A magyar gazdasági közhangulat is javult valamelyest 2013-ban: az év első harmadában a hazai lakosság 6-8 százaléka értékelte kedvezően a nemzetgazdaságot, az elmúlt hónapokban 10-13 százaléknyian - állapította meg az Ipsos 25 országban, 19 ezer ember megkérdezésével havonta készített kutatása.

Tavaly a világ lakosságának 37-39 százaléka értékelte jónak országa gazdasági helyzetét, majd az őszi-téli hónapokban enyhén romlott az adat, 35-36 százalék minősített pozitívan. Az Ipsos megállapítása szerint a gazdasági közhangulat 2007 és 2009 közötti visszaesését csak időlegesen követik emelkedések - ezek is csak egy-egy országcsoportra, földrészre korlátozódnak. Az elmúlt évek világhangulatát sokkal inkább egy vízszintes vonal illusztrálja, ami jól érzékelteti az emberek bizakodásának hiányát.

Pozitív véleményváltozásoknak mostanában főleg az európai országokban lehettünk tanúi - az év elején a kontinens lakóinak összességében 20, szeptemberben 35 százaléka tekintette országa gazdaságát pozitívnak. A norvégok, a svédek és a németek elégedettsége már korábban is kimagasló volt, az utóbbi hónapokban keveset mozdultak felfelé, míg az angolok és a belgák körében az átlagosnál jelentősebb mértékben javult a gazdasági közhangulat. Az idén nyáron elmozdultak közérzeti mélypontjukról a lengyelek, az olaszok és a spanyolok is, igaz az utóbbi két ország lakói továbbra is az elégedettségi lista sereghajtói. Lassú ütemben, de fokozatosan javul az észak-amerikaiak sikerérzete: két évvel ezelőtt 15, egy éve 28, most 34 százalék tekinti rendben lévőnek az Egyesült Államok gazdasági teljesítményét.

A reményvesztés leginkább a latin-amerikai és a BRIC államokban (Brazília, Oroszország, India és Kína) érzékelhető. A mindkét kategóriában jelen lévő Brazília lakossága körében az országuk gazdaságával elégedettek aránya az év eleji 55-ről 28 százalékra csökkent. Az idén Argentínában, Kínában és Indiában is romlott a helyiek gazdasági közérzete (13, illetve 6-6 százalékponttal).

A magyar gazdaságot 2010-ben átlagosan 8 százalék értékelte sikeresnek, 2011-ben és 2012-ben jellemzően 4 százaléknyian formáltak kedvező véleményt. Az idén - az európai trendnek megfelelően - nőtt a honi gazdaság teljesítményéről pozitívan nyilatkozók aránya: az év első harmadában 6-7 százalék volt elégedett, a nyáron 10-13 százalék. Az aktuális eredmény 11 százalék, ezzel Magyarország a 25 országos rangsor 22. helyén található - közölte az Ipsos.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×