Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Gábor: fokozatosan kellene átváltani a devizahiteleket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kizárta a devizahitelek azonnali forintosítását a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, így némileg föllélegzett a piac. Orbán Gábor a Reuters konferenciáján azt mondta: a hitelek fokozatos átváltása lehet a megoldás a problémára.

Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára a Reuters Investment Summit című rendezvényén zárta ki annak lehetőségét, hogy egyszerre váltsák át a devizahiteleket forinthitelekre - közölte a brit hírügynökségre hivatkozva a Portfolio.hu.

Palkó István, a portál elemzője ennek kapcsán az InfoRádiónak elmondta: a piacok számára mindenképpen pozitív hír, hogy nem azonnali megoldást akar a kormány, hanem egy elnyújtottat, hiszen az azt jelentheti, hogy mind a forint, mind pedig a bankszektor eredményessége szempontjából egy kevésbé radikális forgatókönyv fog megvalósulni.

Az új devizahiteles-mentőcsomagról szóló, a kormány és a bankszövetség közötti lassú tárgyalásokat Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője emelte egészen új szintre, amikor a képviselőcsoport szeptember 5-ödikei ülésén bejelentette: a kormánypárti frakciók novemberig adnak időt a bankoknak, hogy javítsák ki a devizahitelek hibáit.

Ha ez nem történik meg, akkor viszont az állam belép, annak az iránya pedig elég egyértelmű. Devizaalapú jelzáloghitelek kivezetését fogjuk akkor célul kitűzni és ezeknek gyakorlatilag egy forintosítását végrehajtani - hangsúlyozta akkor Rogán Antal.

Ehhez Orbán Viktor miniszterelnök másnap a közrádióban hozzátette azt is, hogy az állami beavatkozással a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint azok, akik forintban adósodtak el. A Bankszövetség csak néhány nap múlva reagált és úgy látta, hogy a deviza-jelzáloghitelesek helyzetének azonnali rendezése elképzelhetetlen a kormány érdemi közreműködése nélkül, sőt a jegybanki devizatartalék nélkül a forint árfolyamát is veszélyeztetné.

Matolcsy György jegybankelnök felajánlotta a nemzeti bank devizatartalékát az intézkedéshez, ám az azonnali forintosítást nem támogatta.

Az MNB a pénzügyi stabilitás felől minden olyan megoldást ellenezni fog, ami egyetlen pillanatra összpontosítja az összes terhet - szögezte le a jegybankelnök.

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke múlt héten megismételte korábbi álláspontját.

Én azt tartom fontosnak, hogy a kormány a realitások előtt hajoljon meg és ne egyszerre próbálja meg az átváltást, mert az tönkretenné a magyar pénzügyi rendszert és a magyar valutát - mondta.

A hétvégén azonban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a kormány tagjai közül senki nem mondta, hogy azonnali forintosításról lenne szó.

Orbán Gábor a Reuters konferenciáján nemcsak az azonnali forintosítást, hanem azt is kizárta, hogy a kormány fel akarná használni a jegybanki devizatartalék nagy részét. Mint mondta: a hitelek - a jelenlegi árfolyamgát rendszerén nyugvó - fokozatos átváltása lehet a megoldás a problémára.

A kormány novemberben tekintheti át a lehetőségeket, köztük a Bankszövetség javaslatait is. Az államtitkár aláhúzta, hogy várhatóan azt a megoldást választják, amelyik a legkisebb kockázattal jár a gazdaságra nézve és hozzájárul a devizahitelek kivezetéséhez.