eur:
395.08
usd:
371.04
bux:
65161.94
2024. április 19. péntek Emma

Juhász: prioritást élvez a sérülékeny fogyasztók védelme

A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt feladatának tartja az életkoruk, egészségi állapotuk, vagy anyagi helyzetük miatt sérülékeny fogyasztók védelmét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a hivatal elnöke. Juhász Miklós arról is beszélt, hogy 2015-ben születhet jogerős bírósági ítélet a bankokkal kapcsolatos verseny-felügyeleti vizsgálat ügyében.

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke utalt arra, hogy egészségi problémákkal küzdő emberek gyakran hirdetések alapján különböző táplálék-kiegészítőket vesznek, abban a hiszemben, hogy attól meggyógyulnak. Sokan reménykedve kifizetik a drága termékeket, miközben egyáltalán nem biztos, hogy azoknak van valamilyen gyógyhatása. Sokan ráadásul emiatt esetleg orvoshoz sem fordulnak a problémáikkal.

A versenyhivatal ügyeinek jó része éppen az ilyen sérülékeny fogyasztók védelmét célozza, azokét, akik egészségi állapotuk, életkoruk, anyagi helyzetük miatt kiszolgáltatott helyzetben vannak - mutatott rá Juhász Miklós, hozzátéve: ez kiemelt jelentőséggel bír számunkra.

Arra a kérdésre, miként lehet az ilyen jellegű ügyeket bizonyítani, az elnök elmondta, hogy léteznek különböző szabványok, előírások, egészségügyi minősítések, amelyekkel ha rendelkezik egy adott termék, azt elfogadják bizonyítékként.

"Ám ha ilyennel az áru nem rendelkezik, akkor számunkra kevés szokott lenni, hogy a cég hoz öt tanút, akik elmondják, nekik mennyire jót tett a termék. A tanúbizonyítás kevés, orvosi-hatósági dokumentációt kell bemutatni, ami igazolja a gyógyhatást" - hangsúlyozta Juhász Miklós.

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke arról is szót ejtett, hogy szerinte 2015-ben születhet jogerős bírósági ítélet a bankokkal kapcsolatos verseny-felügyeleti vizsgálat ügyében.

Ismertette, hogy egy versenyhivatali eljárás két fő szakaszból áll:az első a vizsgálati fázis, amikor a hivatal dokumentumokat, bizonyítékokat gyűjt be, amelyeket végül vizsgálati jelentésben rögzítenek. A második szakasz a versenytanácsi döntéshozatal, amikor a jelentés alapján a tanács meghozza a döntését. Az elnök jelezte: az esetek mintegy ötven százaléka ezek után fellebbezés miatt bírósági felülvizsgálatra kerül.

A bankokkal kapcsolatos ügyben a vizsgálati szakasz befejezte utána versenytanácsi döntéshozatal fázisában vagyunk. Az ügy két éve indult, az év végéig lezárul az eljárás - mondta Juhász Miklós. Mint fogalmazott: nagyon meglepődne, ha az ügy fellebbezés miatt nem folytatódna a bíróságon. Egy átlagos bírósági eljárást alapul véve szerinte 2015-ben születhet ebben jogerős döntés.

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×