eur:
392.7
usd:
366.19
bux:
66797.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Már működik a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

Már működik augusztus közepe óta a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ), amelynek nagy szerep jut az építőipari lánctartozások felszámolásában, a szervezetnek azonban vezetője még nincs - mondta Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnökségének ülése előtt a főtitkár elmondta, hogy a szakmai szervezetek és a Nemzetgazdasági Minisztérium is jelölt vezetőt a TSZSZ élére, de a tárca jelöltje nem szerepelt az igazságügyi szakértők névjegyzékében, ami viszont feltétele a vezetői posztnak. Időközben felkerült a névjegyzékbe, de a miniszter még döntött - jegyezte meg.

A TSZSZ-ről szóló törvényt a parlament ez év március végén fogadta el, azzal a céllal, hogy a szervezet hozzájáruljon a lánctartozások felszámolásához. A lánctartozások
kialakulásának egyik oka ugyanis az építészeti-műszaki tervezési, építési, kivitelezési szerződés teljesítéséből eredő szakértői vélemény kiadásának gyakori, sokszor indokolatlan késleltetése, megtagadása. A TSZSZ kiadja a dokumentumot a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó megbízására. Erre akkor van szükség, ha a teljesítésigazolás kiadása nem történt meg, kiadása vitás, vagy kiadták ugyan, de a kifizetés elmaradt. A vállalkozó a számára kedvező szakvélemény birtokában a neki járó pénz kifizetését a bíróságon nagyobb eséllyel érvényesítheti.

A TSZSZ független szervezetként az MKIK mellett működik. A jogszabály szerint 200 szakértővel tevékenykedik, eddig 155 tagot már kineveztek, és megjelent a pályázat a hiányzó helyekre is. Itt már figyelembe veszik a területi lefedettséget is. Az idei költségvetése - fél évre - 90 millió forint, amely elegendő lesz - jelezte az MKIK főtitkára. A TSZSZ kinevezett vezetőhelyettese, Csermely Péter beszámolt arról, hogy eddig 10 kérelem érkezett a szervezethez.

Az ÉVOSZ elnöksége megtárgyalta az elektronikus építési napló bevezetésével kapcsolatos problémákat is. Magyar Mária, a Belügyminisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy a kisebb vállalkozásoknak október 1-jétől kell alkalmazniuk az elektronikus építési naplót, de csak az akkortól induló munkákra. Így előfordulhat, hogy néhányan visszadátumozzák szeptemberre az indulást, de ezt nem ellenőrzik a építési felügyelők.

Az idén várhatóan 5-6 ezer olyan építkezés indul, ahol már elektronikusan kell vezetni a naplót.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×