Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Londoni elemzők: több fronton zajlik a magyar monetáris enyhítés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az alapkamat-csökkentés ma már nem az egyetlen, sőt nem is a fő eszköze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési folyamatának, amely több fronton zajlik - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői az MNB előző napi 0,20 százalékpontos kamatcsökkentése kapcsán összeállított elemzésükben kifejtik, hogy jóllehet a monetáris enyhítés hatása lassan átszivárog a hitelkamatokba, azonban a reálgazdaságba még mindig csak mérsékelt mennyiségű új hitel áramlik ki.

A ház szerint az MNB által nemrégiben kétezer milliárd forinttal kibővített növekedésösztönző célú hitelkeret "ennél messze nagyobb ügy" a monetáris enyhítés szempontjából, mivel a piacihoz képest diszkontkamattal folyósított finanszírozások "de facto hatalmas mértékű" kamatcsökkentésnek felelnek meg a program által megcélzott kis- és középvállalatok számára.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a program érdemi hatást gyakorolhat a magyar gazdaság növekedésére is, a ház ezért felfelé ható kockázatokat lát 2014-re érvényes, 1,5 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsítő saját előrejelzésére.

Más nagy londoni házak már érvényesítették a magyar gazdaság növekedésére szóló prognózisaikban a monetáris enyhítés és a növekedésösztönző program általuk várt hatását.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai, akik nemrégiben Budapesten tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról befektetőknek összeállított, minap Londonban ismertetett elemzésükben megerősítették azt az előrejelzésüket, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2014-ben 2,6 százalékkal növekedhet.

A cég szakértői elismerték, hogy ez messze meghaladja a londoni elemzői közösség előrejelzési átlagát, amely 1,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít jövőre a magyar gazdaságban.

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai szerint ugyanakkor két olyan tényező is van, amely alátámasztja növekedési várakozásukat. Az egyik az, hogy a költségvetési és a monetáris politika most már egyaránt a növekedés élénkítésére összpontosít, a másik az, hogy a hazai kereslet ötévi zsugorodás után valószínűleg elérte mélypontját.

A ház szerint emellett a monetáris enyhítési ciklus kedvező hatásai is egyre láthatóbbak a magyar gazdaságban.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerdai értékelésükben az MNB várható kamatpályájával kapcsolatban arra a következtetésre jutottak, hogy a cég alapeseti előrejelzési forgatókönyvében 3,00 százalékos idei MNB-kamatmélypontnak kellene szerepelnie, tekintettel a monetáris tanács előző napi kamatdöntését követő közlemény tónusára.

A Morgan Stanley eddigi előrejelzése 3,50 százalékos idei kamatmélypontot valószínűsített, de a ház londoni szakértői szerdai elemzésükben közölték, hogy most már alapesetben 3,00 százalékig süllyedő MNB-kamatot várnak az év végéig, és új előrejelzésük szerint a magyar jegybank három, egyenként 0,20 százalékpontos további kamatcsökkentéssel éri el ezt a kamatszintet.

A cég elemzői szerint egyértelműen van lehetőség arra, hogy 2014 elején 3,00 százalék alá csökkenjen az MNB alapkamata, ez azonban egyelőre nem a Morgan Stanley alapeseti prognózisa.

Egy másik nagy londoni befektetési bankcsoport, a Barclays szakelemzői szerdai értékelésükben ennél óvatosabb előrejelzést adtak. Várakozásuk szerint az MNB a következő két hónapban 3,20 százalékig csökkenti alapkamatát, és ezen a szinten megáll. A Barclays elemzői közölték, hogy jelenleg ez az alapeseti forgatókönyvük, elismerték ugyanakkor annak lehetőségét, hogy ha a piaci kondíciók engedik, az MNB e kamatszinten túl is folytathatja később az enyhítési ciklust.