Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkent a francia munkanélküliség augusztusban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csökkent a francia munkanélküliség augusztusban. Az álláskeresők száma 1,5 százalékkal, azaz 50 ezer fővel csökkent. Összesen 3,23 millió munkanélküli van Franciaországban a francia munkaügyi minisztérium statisztikai osztálya szerint.

A munkanélküliség csökkenése kedvező hír Francois Hollande elnök számára, aki korábban ígéretet tett, hogy 2013-ig megállítja a munkanélküliség növekedését. Habár ez most bekövetkezett, és csökkent az állástalanok száma (amire 2 éve nem volt példa), még mindig 7,3 százalékkal többen keresnek munkát, mint 2012 augusztusában.

A francia gazdaság 2013-ban eddig rosszul teljesített, recesszió van, és a kormány intézkedései csak mérsékelni tudták a munkanélküliség növekedését. A kormány ennek megfelelően visszafogott optimizmussal fogadta a kedvező munkanélküliségi adatokat. Michel Sapin munkaügyi miniszter bátorítónak nevezte őket, de figyelmeztetett, hogy óvatossággal kell kezelni a számokat.

A kormány egyik fő munkaerő piaci kezdeményezése, hogy a munkaadóknak adott anyagi ösztönzéssel támogatja a fiatalok alkalmazását, illetve segíti az idősebb munkavállalókat az állásaik megtartásában. Idén eddig 40 ezer fiatal munkavállalónak segítettek így állást találni, de decemberre 100 ezerre akarják növelni ezt a számot. A teljes kapacitással működő támogatási program éves költségeit 1 milliárd euróra becsülték.