eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Cséfalvay: kisvállalkozásokhoz kerül majd az EU-forrás jó része

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárának közlése szerint a következő uniós költségvetési ciklusban az EU-források jó része a kis- és középvállalkozásokhoz (kkv-k) kerül majd.

Magyarországnak összesen 7300 milliárd forint EU-s forrás áll majd rendelkezésére a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban. Ebből mintegy 1125 milliárd forintot a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítására, 1178 milliárd forintot pedig a foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzésére tervez fordítani a kormány - mondta Cséfalvay Zoltán szerdán Budapesten, a Világgazdaság üzleti napilap Versenyképes vállalat = versenyképes gazdaság című konferenciáján.

Az államtitkár elmondta: kutatás-fejlesztésre, innovációra 708,8 milliárd forintot szán kormány a következő uniós ciklusban, a fenntartható közlekedés előmozdítására közel 870 milliárd forint jutna, a gazdaságban az alacsony szén-dioxid-kibocsátás megvalósítására 830 milliárd forint állna rendelkezésre a kormány elképzelései alapján. További mintegy 500 milliárd forintot fordítanának a magyar gazdaságban az energia-felhasználás hatékonyságának javítására.

Cséfalvay Zoltán közölte: az Európai Bizottság tervei szerint a következő uniós költségvetési ciklusban egyre nagyobb teret kapnának a visszatérítendő uniós pénzek, a tényleges pénzügyi eszközök, ezzel párhuzamosan csökkenne a vissza nem térítendő uniós források szerepe.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: az unió EU 2020 stratégiájához kapcsolódva a Nemzeti Reform Programban a magyar kormány vállalásai, célja között szerepel, hogy a munkaképes korúak 75 százaléka dolgozzék a költségvetési ciklus végére, az ország a GDP 1,8 százalékát fordítsa kutatás-fejlesztésre (K+F), a gazdaságban az energiahatékonyságot 10 százalékkal növeljék.

Az ország kiemelt céljai között szerepel, összhangban az EU 2020 stratégiával, a megújuló energiaforrások arányának 14,6 százalékra növelése, a szegénységben élők számának csökkentése 450 ezer fővel, és az iskolát korán elhagyók arányának 10 százalékra mérséklése - közölte a helyettes államtitkár.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×