Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Londoni elemzők véleménye a német választásokról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Angela Merkel német kancellár jelentősen megerősödve került ki a németországi választásokból, és ez egyben azt is jelenti, hogy marad az euróövezeti adósságválság kezelésének eddigi iránya - jósolták hétfő hajnali első értékelésükben londoni stratégiai elemzők.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni szakértői gyorselemzésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy ha a CDU/CSU konzervatív pártszövetség nagykoalícióra kényszerülne is a szociáldemokratákkal, az SPD befolyása még egy ilyen kormányzati formációban is valószínűleg korlátozott lenne, tekintettel arra, hogy a párt választási teljesítménye jóval elmaradt az uniópártokétól.

Merkel politikai helyzetének megerősödése ugyanakkor - bármilyen kormányalakítási forgatókönyv esetén - azt is jelenti, hogy az euróövezeti válságkezelésben gyakorlatilag marad a status quo. A kancellár európolitikájáról folyó hazai vita várhatóan felerősödik, ám az valószínűtlen, hogy Merkel ennek hatására módosítaná hozzáállását a valutauniós adósságválság kezeléséhez - jósolták hétfői helyzetértékelésükben az Eurasia Group londoni elemzői.

A ház szakértői már a vasárnap tartott országos választások előtti prognózisukban is azt valószínűsítették, hogy Angela Merkel marad a kancellári tisztségben, és így nem lesz komoly átrendeződés Németország politikájában a kulcsfontosságú gazdaságpolitikai területeken, így az euróövezeti válságkezelésben sem.

A német válságkezelési hozzáállásra a jövőben is az lesz a jellemző, hogy Berlin szigorú feltételrendszereket csatol a további pénzügyi mentőakciókhoz, és nagyobb gazdaságpolitikai felügyeletet fog magának követelni bármilyen újabb adósságenyhítés fejében - vélekedtek a választásokat megelőző elemzésükben az Eurasia londoni szakértői.

A ház elemzői hangsúlyozták, hogy az SPD egyetért ezekkel az elvekkel, a szociáldemokraták álláspontja az EU-val kapcsolatos szakpolitikai ügyekben általában is nagyon közel áll az eddigi német kormányéhoz, és eddig mindegyik euróövezeti mentőprogram intézkedéseit támogatták a Bundestagban.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics európai gazdaságokra szakosodott közgazdászai is azt jósolták a német választások előtt, hogy az SPD is ellenzi az adófizetők pénzéből finanszírozott folyamatos átutalásokat, amelyekre az eurperiféria országainak szükségük van, és a szociáldemokraták ragaszkodnak ahhoz is, hogy az euróövezet perifériális gazdaságainak bankrendszereit ne más eurógazdaságok kormányainak "összedobott pénzéből" oldják meg.

Tekintettel arra, hogy a német közvélemény erőteljesen támogatja Merkel kancellár kemény politikáját az euróövezet perifériájával szemben, nem valószínű, hogy bármilyen összetételű német kormány nagyon eltávolodna az eddigi hozzáállástól, és így nem várható, hogy Berlin radikális mértékben nagyvonalúbbá válna a valutaunió déli szárnya iránt - jósolták előzetes választási forgatókönyveikben a Capital Economics londoni szakelemzői.

A legbefolyásosabb női politikus

Bármilyen kormány alakul majd, "az eredmény Angela Merkel masszív támogatását jelzi, aki a valaha is létezett legbefolyásosabb női politikussá vált. A győzelmet részben az eurózónával kapcsolatos politikájának jóváhagyásaként is lehet értelmezni. Ebben nem is nagyon várható változás" - idézi az Open Europe igazgatóját a Bruxinfo.

2005-ben, amikor az országban utoljára alakult nagykoalíció, 26 napig tartott a kormányposztok elosztásáról a megállapodás és a Bundestag szavazással együtt két hónapot vett igénybe a kormányalakítás - mutatnak rá elemzők. 2009-ben ezzel szemben mindössze három hétre volt szükség a kormányalakítás részleteinek a kitárgyalására és egy hónapon belül megkapta a hivatalos jóváhagyást az új kormány.

A német eurószkeptikusok viszonylag rövid múltra tekinthetnek vissza, ezért az lett volna a nagy dobás, ha rögtön bejutnak a Bundestagba. Szakértők szerint az AfD szemei előtt már a jövő tavaszi európai parlamenti választás lebeg, akkor lehet a nagy áttörés.

Hannes Swoboda, az európai szocialisták parlamenti frakcióvezetője szerint csak a nagykoalíció hozhat stabilitást, feltéve, hogy "Angela Merkel elfogadja az SPD szociálisan kiegyensúlyozott reformjait és egy szociálisan igazságosabb Európát". "Egy, a CDU/CSU abszolút többségi kormánya kockázat lenne Németország és Európa számára" - közölte az osztrák szociáldemokrata.

"A vasárnapi választások eredményei nem csak Németország, de Európa számára is lényegesek. Angela Merkel a gazdasági válság során végig erőskezű vezetőnek bizonyult és biztos kézzel irányította azokat az erőfeszítéseket, amelyek Európának a prosperitás útjára való visszatérését célozták" - lelkendezett ezzel szemben Wilfried Martens (belga kereszténydemokrata), az Európai Néppárt elnöke.