Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mibe fektessük a megtakarításainkat?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az alacsony betéti kamatok miatt egyre többen keresik a magasabb hozamú egyéb megtakarítási formákat. Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak azt mondta: a legkedveltebbek a pénzpiaci- és a kötvényalapok.

Tokodi Gábor utalt arra, hogy azonban az időszakokban, amikor az alapkamat és ezzel együtt az elérhető betéti kamatok is csökkennek, az ügyfelek egyre nagyobb része fordul a betétektől más típusú megtakarítási formák felé. Mind többen érdeklődnek ilyenkor a különböző befektetési szolgáltatások: a pénzpiaci alapok és a kötvények iránt.

Most is érzékelhető, hogy a válság hatásaként az ügyfelek a megtakarításaikat egyre inkább különböző termékekbe helyezik át. Ez azt jelenti, hogy a megtakarítás nagy része továbbra is jellemzően betétben marad, ám mind nagyobb arányban választják a különböző befektetési alapokat és más rendszeres megtakarítási formákat - ismertette a banki szakember.

Mint mondta, az ügyfelek jellemző elvárása, hogy minél magasabb hozamot érjenek el. A két százalék körüli hozamérték pedig már elgondolkodtatja őket, hogy pénzüket ne betétben, hanem más megtakarítási formában tartsák.

Tokodi Gábor tapasztalatai szerint továbbra is kedveltek a pénzpiaci alapok és a kötvények, amelyeknél kellően magas a hozam és a tőkebiztonság. A két forma közti különbséget megvilágítva rámutatott: míg a pénzpiaci alap fő jellemzője, hogy ahhoz bármikor hozzá tud férni az ügyfél, tehát kvázi látra szóló betétként kezelhető, addig a rövid kötvényalap egy egyéves futamidejű lekötött betéthez hasonlítható leginkább.

Hanganyag: Panulin Ildikó