Aszálykezelésről is rendelkezik a nemzeti vízstratégia

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 21. 14:27
Elkészült a nemzeti vízstratégia, a dokumentum hamarosan a kormány elé kerülhet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szombaton.

A stratégia társadalmi vitája júliusban zárult le, az anyaghoz több mint 1300 észrevétel érkezett. A tárca közleménye szerint a javaslatokat a minisztérium feldolgozta, és jelentős részét beépítette a stratégiába.

A kormány döntése után a vízstratégia végrehajtása, vagyis a konkrét intézkedések a 2014-ben induló Kvassay Jenő-terv részei lesznek.

A nemzeti vízstratégia a fenntartható vízgazdálkodást, a vizek védelmét, az aszálykezelést tűzte ki célul. Nagy hangsúlyt fektet az öntözésfejlesztésre, a természetes víztározási lehetőségekre és a tájhasználatra, figyelembe véve a környezetvédelmi és természetvédelmi szempontokat.

A vízgazdálkodás egyre nagyobb jelentőséget kap világszerte, az Európai Unió is elvárja, hogy minden országnak legyen aszálykezelési stratégiája. Magyarországon a felszíni vizek 95 százaléka határon túlról érkezik, ezért is kiemelten fontos a vízügyi együttműködés a szomszédos országokkal - idézi a közlemény Kovács Pétert, a VM vízügyért felelős helyettes államtitkárát.