eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk

Navracsics: Magyarország önerejéből verekedte ki magát a gazdasági válságból

Magyarország 2013 őszére önerejéből ki tudta magát verekedni Európa egyik legsúlyosabb gazdasági válságából, gazdasági növekedés indult, javulnak a foglalkoztatási adatok, alacsony az infláció, kezelhető a költségvetés - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Jászapátin, a Jász-Plasztik Kft. műanyag-feldolgozó üzemének alapkő-letételi ünnepségén.

"Annak ellenére kilábaltunk a válságból, hogy sokan mondták, nem jó az az irány amerre megyünk, mégis sikerült, örüljünk neki" - tette hozzá a politikus.

Navracsics Tibor magyar gazdaság rendszerváltás után jellemzői kapcsán arról beszélt: bármennyire is tűnt úgy, hogy gazdasági növekedés tekintetében Magyarország felzárkózik Európához, állandó probléma volt, hogy a gazdasági teljesítmény túlnyomó többségét az itt dolgozó nemzetközi cégek adták. A magyar vállalkozói szektornak sohasem tudtunk olyan lendületet adni, amely hosszú távon a szektort a gazdaság motorjává tette volna - mondta.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a magyar vállalkozói szektornak ugyanakkor vannak olyan oszlopai, mint a Jász-Plasztik Kft., amely saját jogon, saját maga harcolta ki az "első ligát", és mindenképpen a gazdaságot húzó erők közé tartozik.
"Egy fecske nem csinál nyarat, a Jász-Plasztik hősies teljesítménye nem elég, ezért mostani brüsszeli tárgyalásaink során azt kívánjuk elérni, hogy a jövőre megnyíló uniós források felét hét éven át a magyar kis- és középvállalkozások élénkítésére fordíthassuk" - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Pócs János Jászapáti fideszes polgármestere azt emelte ki, hogy ma egy település életében a legfontosabb a munkahelyteremtés, ezért a jászági településen ezzel a beruházással egy több évtizedes álom valósul meg. Külön öröm, hogy magyar cég fejlesztéséről van szó, és az saját erőből történik - húzta alá.

A jászberényi székhelyű Jász-Plasztik Kft. 1,5 milliárd forint értékű zöldmezős beruházás keretében PET-palackokat feldolgozó üzemet és raktárat épít saját erőből Jászapáti ipari parkjában. Az új üzem kezdetben 30-40, teljes kapacitással működve 130-150 embernek ad majd munkát.

A társaságot négy személy alapította 1990 májusában. Ekkor főtevékenységük a műanyag-feldolgozásra és szerszámkészítésre terjedt ki, majd hamarosan akkumulátor-gyártással és egyéb kereskedelmi tevékenységgel is foglalkozni kezdtek. Dolgozóik száma a kezdeti 17-ről 2800-ra emelkedett. Számos hazai telephelyük mellett Szlovákiában és Romániában is van érdekeltségük.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×