eur:
393.98
usd:
369.55
bux:
65802.84
2024. április 23. kedd Béla

Áthárítás helyett fiókokat zár be az UniCredit

A 208 százalékos pótadó ügyfelekre terhelése helyett inkább 15 fiókot bezár Budapesten az UniCredit Bank - jelentette be a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. Patai Mihály az InfoRádiónak beszélt arról is, hogy a devizahitelesek problémáinak megoldása csak hosszabb távon képzelhető el.

Jogszerű lett volna, hogy - a törvényi kötelezettséggel indokolva- az ügyfelekkel fizettetik meg az úgynevezett 208 százalékos pótlólagos tranzakciós adót, de a reagálások miatt inkább megváltoztatta a bank az eredeti döntését, és semmilyen módon nem hárítják az adót az ügyfelekre - indokolta UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója, hogy visszavonulót fújtak.

Patai Mihály kijelentette: helyes és transzparens volt néhány héttel ezelőtt az áthárításról szóló döntés, ugyanakkor az ügyfelek nagyon erős kritikával illették ezt a lépésüket. Be kellett látnunk, hogy nincs más út, mint megváltoztatni a döntést - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A bankvezető elmondta: 6,8 milliárd forintról van szó, amelyet befizetnek a költségvetésbe. Ezt a kiadást azonban ellensúlyozni kénytelenek, ezért 15 budapesti fiókot bezárnak, ami 50-60 ember elbocsátásával jár. Emellett további költségcsökkentések lesznek, és növelik üzleti aktivitásukat. Patai Mihály szerint ennek ellenére az idei évben a pótlólagos adó befizetése miatt akkor is pár milliárdos nyereségcsökkenés várható.

Az elnök-vezérigazgató - aki egyben a Magyar Bankszövetség elnöke - beszélt a devizahiteles csomagról is. Patai Mihály aláhúzta: csak a hosszú távú megoldás jöhet szóba a probléma kezelésében.

Az a fontos, hogy a kormány a realitások előtt hajoljon meg, és ne egyszerre próbálja meg az átváltást, mert az tönkretenné a magyar pénzügyi rendszert és a valutát - hangsúlyozta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy zajlanak-e a kormány felszólítása szerint a devizahitel-szerződések átalakításai, Patai Mihály kitérően azt mondta: továbbra is vannak hitel-átütemezések, és kötik a szerződésmódosításokat az árfolyamgátra is.

Az elnök-vezérigazgató úgy véli, hogy az újabb devizahiteles csomag rendelkezései 2014-ben fognak életbe lépni.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×