Inforádió

Meghallgatom Élő adás

4-es metró: megegyezett a pluszkövetelésekről a BKV és a Swietelsky

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Aláírta a BKV és a Swietelsky vezetője Budapesten a 4-es metró építésével kapcsolatos többletkövetelésekről szóló megállapodást csütörtökön.

A dokumentumokat Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója, és Bognár Árpád, a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezetője Tarlós István főpolgármester jelenlétében írta alá.

Tarlós István az aláírás előtt újságíróknak azt mondta, a 4-es metró története egyre egyszerűbb lesz. Hozzátette: ami történik, az folyamatos kármentés, ami nem annyira látványos, de annál nehezebb feladat. Emlékeztetett, hogy korábban az Alstom-szerződést "mentették meg", a Siemens időalapú többletköveteléseit pedig 70 millió euróról 30 millió euróra sikerült módosítani.

A Swietelskyvel kötött megállapodásról azt mondta, hogy a tárgyalások nem voltak könnyűek, de korrekt egyeztetést követően az időalapú követeléseket 16,7 milliárd forintról 9,7 milliárd forintra csökkentették, és a műszaki követelés 2,8 milliárd plusz 892 milliós összegét is jelentősen mérsékleték, emellett pedig a cég vállalta, hogy 2014. március 31-ig befejezi a munkálatokat. A többletkövetelések főként három területen jelentkeztek: a Rákóczi téri és a Kálvin téri szerkezetépítési munkáknál és az állomások belső beépítési munkáinál.

A módosított szerződéseket jóváhagyta KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt., a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Zrt. és a kormány is.

Bognár Árpád ügyvezető azt mondta, példátlanul hosszú és sok vitával, feszültséggel teli időszakot zárnak le a szerződés aláírásával, amelyben a követelések jelentős részét rendezni tudják. Jelezte, hogy a hosszú évek óta megoldatlan problémák és a korábbi ciklusokban megkötött, városra nézve hátrányos szerződések miatt kaotikus helyzet állt elő, de most a korábbi évekkel ellentétben a megoldás felé mozdultak el, így a vitákat lezárhatják és határidőre befejezhetik a metrót.