eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga: Nem lesz jövőre nagy adóváltozás

Nem várható jövőre nagy változás az adórendszerben - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Cáfolta, hogy a jövedéki adó drámai emelésére készülnének, mint mondta, az adószint mértéke jövőre a dohány- és más jövedéki termékekre vonatkozóan is a jelenlegi szinten marad. A hús általános forgalmi adójának csökkentéséről pedig jelenleg folynak az egyeztetések.

A nemzetgazdasági miniszter beszámolt arról, hogy ősszel az Országgyűlés elé terjesztenek egy jogszabály-módosító csomagot, amelynek részleteiről jelenleg egyeztetnek a tárcákkal és az érdekképviseletekkel. Nagy változás azonban nem várható, miután már kialakultak a magyar adórendszer legfontosabb elemei, amelyekre a következő években építeni lehet. Változatlanul az a cél, hogy elsősorban a fogyasztás adózzon és kisebb mértékű legyen a jövedelmeken az adó.

A jövedéki adóban, az általános forgalmi adóban a jelenlegi mértékek ezen a szinten maradnak - hangsúlyozta a szakminiszter. Egyúttal cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy a jövedéki adóban drámai emelésre készülnének. Az adószint mértéke változatlan marad 2014-ben a dohány- és más termékekre vonatkozóan is - szögezte le Varga Mihály.

Ami a kisadókat illeti: a kata és a kiva esetében - miként Varga Mihály elmondta - , olyan adókról van szó, amelyeket ebben az évben indítottak, azzal a céllal, hogy egyszerűsítsék a vállalkozók adminisztrációs terheit. Ám paradox módon ebben az évben eddig szerényebbnek bizonyultak a vállalkozói reakciók, mint ahogy arra számítottak, katára és kivára is kevesebben jelentkeztek be a vártnál.

"A költségvetés szempontjából ez kedvező forgatókönyv, mert a szociális hozzájárulás befizetésével többletpénzhez jutott a büdzsé. Ugyanakkor arra számítunk, hogy a következő évben ezek a kisadók megmaradnak és azokat többen fogják majd választani - jelezte a politikus.

Ami pedig a húsáfát illeti: jelenleg zajlanak a háttérszámítások a hús általános forgalmi adójának csökkentésével kapcsolatban - mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, azt kell végiggondolni, hogy melyik az a termékkör, amely áfa-csökkentésével a leghatékonyabban tudnak segíteni a családi kasszákon. Ugyanakkor arra is figyelemmel kell lenniük, hogy a feketegazdaságban hol fehérít a legjobban egy ilyen intézkedés.

Komoly korlátot jelent a termékek körének bővítésénél az is, hogy a hiánycélt 3 százalék alatt kell tartani. Márpedig a legstabilabb és legnagyobb bevétele a költségvetésnek az általános forgalmi adóból van, tehát fél vagy 1 százalék több tízmilliárd forintot tud kivenni az államkasszából.

Mindezek figyelembevételével keressük az optimális megoldást - mutatott rá Varga Mihály.
Hozzátette: az első számításokkal már elkészültek, jelenleg a társtárcákkal egyeztetnek és hamarosan a kormány elé terjesztik javaslatukat. Tartható idén a 3 százalék alatti hiánycél - hangsúlyozta a továbbiakban Varga Mihály. Utalt arra, hogy a szaktárca folyamatosan monitorozza az államháztartás helyzetét és ha szükséges, kész a beavatkozásra is. Ebben az évben a miniszterváltás óta egy ilyen komolyabb eset történt: júliusban, amikor elfogták az egyenlegjavító módosító sort, amivel az év egészére biztosítható a hiánycél tartása.

Amiben kockázatot lát, azok valamilyen elszámolási vitához kötődő tételek, főként az Európai Unióval. Az EU például jelezte, hogy mintegy 70 milliárd forint nagyságrendű összegről kell Magyarországnak lemondania. A kérdés az: ezt hogyan kell elszámolnunk, teljes egészében erre az évre, vagy a programok lefutási idejének megfelelően - mutatott rá Varga. Ugyanilyen vitakérdés a Magyar Villamos Művek tőkeemelésének elszámolása, ebben az unió statisztikai hivatalával egyeztetnek.

"Bevételi oldalon kockázat a kisebb infláció miatt az adóbevételekben van. Ám úgy vélem, a rendelkezésre álló tartalék elég lesz a 3 százalék alatti hiány tartásához" - hangsúlyozta a miniszter.

A kormány arra készül, hogy a 2013-as növekedési fordulat folytatódni fog 2014-ben is. A kabinet jövőre 2 százalékos növekedéssel, 2,8 százalékos inflációval és 300 forint alatti euró árfolyammal számol - közölte Varga Mihály. Az export a kormány várakozásai szerint az idei szinten fog teljesíteni, a kiskereskedelmi fogyasztás pedig 1,5 százalékkal növekszik, tehát érezhető élénkülés lesz a lakossági fogyasztásban - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×