eur:
394.03
usd:
368.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Cséfalvay: a kormány politikájának sarokköve a rezsicsökkentés

A kormány politikájának sarokköve, hogy tartós és kiszámítható legyen a rezsicsökkentés - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Baján.

Magyarországon a rezsiköltségek a jövedelemhez viszonyítva Európában a legmagasabbak közé tartoznak - indokolta a rezsicsökkentés szükségességét a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár.

Hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány erre vonatkozó politikája három lépésre épül, ezek közül az első a rezsitételek csökkentése, amibe az energiaárak tartoznak alapvetően. Ebben a körben egy 10 százalékos csökkentés már megtörtént, ami önmagában is jelentős tehercsökkentést jelentett a háztartásoknak - fűzte hozzá.

A második lépésnek a tartós és fenntartható rendszer kiépítését nevezte az államtitkár, ezért egy közmű-szolgáltatási törvényjavaslatot készítenek elő.

A harmadik lépés szintén a fenntarthatóság irányába mutat: a hatékony energetikai beruházások elősegítése, a lakások energiahatékonyságának a javítása - ismertette Cséfalvay Zoltán.

A gazdaságstratégiáért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy az ő felelősségi körébe tartozik az Európai Unióból 2014-2020 között érkező források koordinációja. Terveik szerint jelentős energiahatékonysági beruházásokat lehet megvalósítani az Európai Unió következő költségvetési ciklusában érkező támogatásokból - mondta.

Cséfalvay Zoltán fontosnak nevezte, hogy éves szinten megközelítőleg százezer lakás energetikai hatékonyságát javító beruházásokat tudnak majd segíteni, ha a tárgyalások sikeresen zárulnak le az Európai Unió illetékeseivel.

Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője a magyarországi politikatörténet egyik legsikeresebb akciójának nevezte az Orbán-kormány rezsicsökkentés érdekében hozott intézkedéseit támogató aláírásgyűjtést, amelynek során az íveket 2,2 millió ember látta el kézjegyével. Baja körzetében több mint 20 ezer ember támogatta aláírásával a rezsicsökkentést - tette hozzá.

A sajtótájékoztató után fórum kezdődött, amelyet a Duna Szállóban akartak megrendezni, de az óriási érdeklődés miatt a közeli Bácskai Kultúrpalotába kellett átirányítani az embereket. A rendezvény kezdetére a több száz ember befogadására alkalmas kultúrpalota is megtelt.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypárti frakciószövetség szeptemberi évadnyitó ülésén tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára. A politikus a 11,1 százalékos mértéket azzal magyarázta, hogy így csökkenhet a tavaly decemberi árakhoz képest az áram, a gáz és a távhő ára összesen 20 százalékkal idén decemberre.

2013. január 1-jével már 10 százalékkal csökkent az említett három közszolgáltatás ára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×