Megfelelt az előírásoknak a 2012-es költségvetés végrehajtása

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 17. 10:49
A 2012. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat megalapozott, az abban szerepeltetett adatok megbízhatóak, a költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírásoknak megfelelt - ismertette a zárszámadás keddi parlamenti vitájában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzésének konklúzióját Domokos László.

Az ÁSZ elnöke azt mondta, ellenőrzésük alapján megállapítható, hogy a 2012-es költségvetési folyamatok fenntarthatóak voltak és kedvezőbben alakultak, mint a megelőző években. Ezt mutatja a hiány jelentős csökkenése, a 2004 óta nem látott kedvező elsődleges költségvetési egyenleg, a kevesebb zárolás, a megfontoltabb tartalékolás, a gazdálkodás tervszerűségének, illetve a beszámolók és elszámolások megbízhatóságának javulása - fogalmazott Domokos László.

Kijelentette, az ÁSZ ellenőrzése közvetve alátámasztotta, hogy Magyarország idén júniusban a tavalyi auditált adatok alapján is megalapozottan került ki az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól.

A hiányosságokról szólva megemlítette, hogy a Nemzeti Földalappal kapcsolatos bevételekkel történt elszámolásra csak korlátozott minősítést tudtak adni. Külön felhívta a figyelmet az Egészségbiztosítási Alapot érintően arra, hogy úgy halmozódott fel ötmilliárd forintnyi kintlévőség magyar kórházakban kezelt külföldi betegek ki nem fizetett és be nem hajtott számláinak végösszegeként, hogy arról még csak leltár és elszámolás sem készült.