Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így dolgoznak a diákok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ezen nyáron is nagy volt az igény a diákmunka iránt, ugyanakkor egyre népszerűbbek a gyakornoki programok is a fiatalok körében, akik a pénzkereseti lehetőségen túl a tapasztalatszerzés lehetőségét is meglátják a munkavállalásban - olvasható a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) közleményében.

A szervezet MTI-hez eljuttatott összegzése szerint az iskolaszövetkezetek évente 130 ezer munkavállalónak biztosítanak pénz- és tapasztalatszerzési lehetőséget, jelentős részük, mintegy 52 ezer fiatal nyáron dolgozik.

Fiák István, a DiákÉSZ elnöke kiemelte: a diákmunkák iránt az igény ezen a nyáron is meglehetősen nagy volt, hiszen a hallgatóknak ilyenkor sokkal több idejük van pénzt keresni, ráadásul a szünidő beálltával a költségeik is megemelkednek. Azt tapasztalták, hogy akik a főiskola vagy az egyetem mellett dolgoznak, sokkal többet vállalnak ebben az időszakban is. Idén kiemelten közkedveltek voltak a vidámparki, csúszdaparki, illetve a könnyű fizika munkák. A lányok elsősorban a nyári hoszteszkedési lehetőségeket és az irodai, asszisztensi teendőket keresték. A fiúk körében a rendezvények utáni rakodás és már említett, könnyű fizikai munka voltak a legkelendőbb, de az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai gyakorlatos munkák is igen nagy népszerűségnek örvendtek.

Jelezte: a DiákÉSZ tagszervezeteinek honlapjain országosan több mint ezer álláslehetőség közül választhatnak most is a diákok.

A közlemény szerint a tanév során a diákok körében alapvetően népszerűnek számít az irodai adminisztráció, a raktározási munka, valamint a szórólapozás, a kérdőívezés és a feldolgozási munkalehetőségek.

Egyre jellemzőbb a diákokra, hogy a pénzkereseti lehetőségen túl a tapasztalatszerzést is meglátják a munkavállalásban, így az egyre népszerűbb gyakornoki programok iránt nagy az érdeklődés, hiszen ez egyben a karrier első lépcsőfokát is jelentheti.

A fiatalok egyre többen leendő szakmájukhoz igazodó munkalehetőséget keresnek. Érthető módon elsősorban az órarendhez igazodó, rugalmas beosztású gyakornoki munkákat választanak a diákok, ahol szaktudásuknak megfelelő feladatokat láthatnak el. Az elnök példaként említette a marketing-, pénzügyi vagy HR-gyakornoki munkát, és továbbra is közkedveltek a hosztesz- és az irodai állások is.

Egy diák átlagosan 50-60 ezer forintot keres egy hónapban. Jellemzően a minimál órabérért (bruttó 564 forint/óra) dolgoznak, de a szakmai tapasztalatot vagy nyelvtudást igénylő pozícióknál akár bruttó 1000-1500 forintos órabért is kaphatnak.