Londoni elemzők: javul a közép-európai hármak növekedési környezete

InfoRádió / MTI
2013. szeptember 13. 15:57
Túljutott a jelenlegi növekedési ciklus mélypontján a magyar, a cseh és a lengyel gazdaság, és a legutóbbi aktivitási adatok alapján javul növekedési környezetük, bár Csehország várhatóan még az idén is recesszióban lesz - vélekedtek pénteki térségi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott szakelemzői szerint a hármak a tavalyi és az idei év fordulóján a cég által vártnál rosszabb teljesítményt nyújtottak, a jelek szerint azonban Lengyelország és Csehország esetében az idei első, Magyarország esetében a tavalyi utolsó negyedév jelentette a növekedési mélypontot.

A GS elemzői szerint a gazdasági-üzleti felmérések és az előremutató jellegű aktivitási indikátorok az év első felénél is jobb harmadik negyedévi teljesítményre utalnak, bár mindhárom gazdaság továbbra is tényleges növekedési potenciálja alatt teljesít.

A GS szakértői mindent egybevetve azzal számolnak: a magyar hazai össztermék 0,5 százalékkal, a lengyel gazdaság teljesítménye 1,0 százalékkal nő 2013-ban, ugyanakkor a cseh GDP-érték a nagyon gyenge első negyedév miatt 1,0 százalékkal visszaesik.