Inforádió

Meghallgatom Élő adás

E.ON - MVM: adottak a feltételek a tranzakció zárásához

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése egyhangúlag jóváhagyta pénteken a magyar, illetve nemzetközi pénzintézetekkel kötendő forint és euró alapú hitelfelvételt, a mintegy 104 milliárd forint értékű kölcsönök biztosítják a társaságcsoport további növekedésének pénzügyi fedezetét. A társaság közleménye szerint a közgyűlés után minden technikai és anyagi feltétel biztosított, hogy 2013. szeptember 30-án megtörténjen az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek átvételéről szóló tranzakció zárása.

Az MVM az ING Bankkal 66,7 millió euró értékű kétoldalú hitelszerződést köt, valamint az OTP Bank, az UniCredit Bank, a Raiffeisen Bank, a Volksbank, a K&H Bank és az MKB Bank alkotta konzorciummal egy 84 milliárd forint összegű klubhitelt ír alá a társaság közgyűlésének egyhangú döntése értelmében.

A parafált hitelszerződések valamennyi kötelezettségvállalás esetében összhangban vannak az MVM már fennálló, hosszú lejáratú hiteleinek feltételrendszerével, illetve az aktuális pénzpiaci sztenderdekkel. A pénzpiaci körülményekre tekintettel mind a szerződéses feltételek, mind pedig a hitelek árazása szempontjából kedvező ügylet született - közölte a társaság.

Korábban az MVM Zrt. közgyűlése határozott arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mint legnagyobb tulajdonos 71 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt ad az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodás finanszírozási forrásának részbeni biztosítására a társaság tőkeemeléséig.

Az MVM márciusban írta alá az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást, amelynek teljes vételára megközelítőleg 870 millió euró. A végleges ár a záráskori készletek függvényében alakul ki - emlékeztetett a társaság.

A tranzakció megvalósulását nemzetközi tanácsadók segítették vagyonértékeléseikkel és szakértelmükkel. A tranzakció zárása után az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. nemzeti tulajdonban biztosítják Magyarország biztonságos földgázellátását, és hozzájárulnak a növekedéshez, valamint az árak megfizethető szinten tartásához - áll a közleményben.