Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Verespatak - Bányászok barikádozták el magukat a föld alatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy húsz bányász barikádozta el magát Verespatakon egy föld alatti tárnában szerdán azt követelve, hogy a hatóságok mielőbb engedélyezzék a verespataki aranybánya megnyitását.

A vájárok délelőtt a tárnában dolgoztak, majd a munkaidő lejárta után tagadták meg, hogy a felszínre hozzák őket. Verespatakon szerdán összesen mintegy 200 vájár tüntetett már második napja. Õk azt kérték, hogy a parlament mielőbb fogadja el az úgynevezett Verespatak-törvénytervezetet, amely szükséges ahhoz, hogy a kanadai Gabriel Resoruces elkezdhesse a nagyszabású ciántechnológiás aranykitermelést az erdélyi településen és környékén. Követelték, hogy Crin Antonescu liberális pártelnök, valamint a parlamenti pártok küldöttségei mielőbb látogassanak a térségbe.

A föld alatt tiltakozókkal tárgyalt a helyszínen Gheorghe Feneser, Fehér megye prefektusa, aki elmondta, hogy a tiltakozók a politikusokkal a térség gazdasági helyzetéről, valamint a kanadaiak által tervezett beruházásról akarnak beszélni. Szombatig várnak, majd éhségsztrájkot is kilátásba helyeztek - tette hozzá.

A bányászok azt követően kezdtek tüntetni, hogy Romániában tíz napja minden este több ezer ember vonul utcára, hogy a Verespatakon tervezett nagyszabású bányaberuházás ellen tiltakozzon.

A bányászok Antonescut azért bírálják, mert hétfőn állást foglalt a ciántechnológiás aranykitermelés ellen, és ezt követően Victor Ponta miniszterelnök is bejelentette, hogy a parlament el fogja utasítani a Verespatak-törvénytervezetet, amelyet a kormány terjesztett a törvényhozói testület elé augusztus végén.