eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk

A brazil elnök ipari kémkedést feltételez az NSA-Petrobas ügy hátterében

Ha igazak azok a jelentések, hogy az Egyesült Államok meghekkelte a Petrobas brazil olajtársaság számítógépeit, az egyenértékű lenne a biztonsági érvekkel nem igazolható ipari kémkedéssel - jelentette ki hétfőn (helyi idő szerint) Dilma Rousseff brazil elnök.

A brazil Globo televízió - Edward Snowdennek, az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottjának kiszivárogtatásai alapján - arról számolt be vasárnap, hogy az NSA behatolt a Petrobas és más brazil vállalatok, köztük a Google Inc. helyi fiókcégének számítógépes hálózatába.

A hír olyan időszakban látott napvilágot, amikor Brazília értékesíteni készül az elmúlt évtizedekben atlanti-óceáni partvidékén felfedezett hatalmas tengeri olajlelőhelyeket. Az állami Petrobas, a latin-amerikai ország legnagyobb vállalata és nemzeti büszkesége ugyanakkor kötelező partnerként lesz megjelölve a sóréteg borította mélytengeri olajmezők kitermelési tenderein.

A Globo tévé felidézte, hogy Washington és Brazíliaváros között már amúgy is feszült a helyzet amiatt a leleplezés miatt, amely szerint az amerikai hírszerzés megfigyelés alatt tartotta Brazília internetes távközlését, Dilma Roussef államfő email-üzeneteit és telefonhívásait is beleértve.

Az üggyel kapcsolatban bekérették a brazil külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet, Rousseff pedig felfüggesztette október 23-i washingtoni útjának előkészületeit, és magyarázatot követelt a történtekre. Roussef Washingtonban jelentős üzletekről tárgyalna Barack Obama elnökkel. Ezek között van amerikai harci gépek tervezett 4 milliárd dolláros eladása Brazíliának, olajkitermelési és bioüzemanyag-technológiai együttműködés, valamint más kereskedelmi megállapodások.

"Ha a sajtó által jelentett tények megerősítést nyernek, azzal nyilvánvalóvá válna, hogy a kémkedési kísérletek mögött nem biztonsági okok vagy a terrorizmus elleni harc szükségletei állnak, hanem stratégiai gazdasági érdekek" - hangoztatta Dilma Roussef az államfői hivatal által hétfőn kiadott nyilatkozatban.

Az Egyesült Államok következetesen azt állítja, hogy az Edward Snowden által júniusban leleplezett kiterjedt internetes adatgyűjtés a feltételezett terrorista tevékenységek megfigyelését szolgálta.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×