Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A brazil elnök ipari kémkedést feltételez az NSA-Petrobas ügy hátterében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha igazak azok a jelentések, hogy az Egyesült Államok meghekkelte a Petrobas brazil olajtársaság számítógépeit, az egyenértékű lenne a biztonsági érvekkel nem igazolható ipari kémkedéssel - jelentette ki hétfőn (helyi idő szerint) Dilma Rousseff brazil elnök.

A brazil Globo televízió - Edward Snowdennek, az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottjának kiszivárogtatásai alapján - arról számolt be vasárnap, hogy az NSA behatolt a Petrobas és más brazil vállalatok, köztük a Google Inc. helyi fiókcégének számítógépes hálózatába.

A hír olyan időszakban látott napvilágot, amikor Brazília értékesíteni készül az elmúlt évtizedekben atlanti-óceáni partvidékén felfedezett hatalmas tengeri olajlelőhelyeket. Az állami Petrobas, a latin-amerikai ország legnagyobb vállalata és nemzeti büszkesége ugyanakkor kötelező partnerként lesz megjelölve a sóréteg borította mélytengeri olajmezők kitermelési tenderein.

A Globo tévé felidézte, hogy Washington és Brazíliaváros között már amúgy is feszült a helyzet amiatt a leleplezés miatt, amely szerint az amerikai hírszerzés megfigyelés alatt tartotta Brazília internetes távközlését, Dilma Roussef államfő email-üzeneteit és telefonhívásait is beleértve.

Az üggyel kapcsolatban bekérették a brazil külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet, Rousseff pedig felfüggesztette október 23-i washingtoni útjának előkészületeit, és magyarázatot követelt a történtekre. Roussef Washingtonban jelentős üzletekről tárgyalna Barack Obama elnökkel. Ezek között van amerikai harci gépek tervezett 4 milliárd dolláros eladása Brazíliának, olajkitermelési és bioüzemanyag-technológiai együttműködés, valamint más kereskedelmi megállapodások.

"Ha a sajtó által jelentett tények megerősítést nyernek, azzal nyilvánvalóvá válna, hogy a kémkedési kísérletek mögött nem biztonsági okok vagy a terrorizmus elleni harc szükségletei állnak, hanem stratégiai gazdasági érdekek" - hangoztatta Dilma Roussef az államfői hivatal által hétfőn kiadott nyilatkozatban.

Az Egyesült Államok következetesen azt állítja, hogy az Edward Snowden által júniusban leleplezett kiterjedt internetes adatgyűjtés a feltételezett terrorista tevékenységek megfigyelését szolgálta.