eur:
393.71
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

"Európa jó tipp" - Aktív amerikai befektetők

Amerikai befektetők 1977 óta nem pumpáltak ilyen sok pénzt európai részvényekbe, mint az idén. Mindez arra utal, hogy bíznak abban, hogy a régió talpra áll az adósságválságot követően. Egy szakértő szerint az európai papírok értéke tovább emelkedik majd, miközben a kontinens kilábal a válságból.

Amerikai pénzügyi befektetők, köztük nyugdíjalapok 65 milliárd dollárt fektettek európai papírokba az év első felében, amire 36 éve nem volt példa - idézi a Financial Times a Goldman Sachs befektetési bank tanulmányát.

A gazdasági növekedés jelei és a növekvő üzleti bizalom úgy tűnik helyreállította az amerikai befektetők hitét Európában. A piacok arra számítanak, hogy az év második felében még jobb teljesítményt nyújt az Eurozóna.

"Európa jó tipp. Úgy látjuk, hogy az európai papírok értéke tovább emelkedik majd, miközben a kontinens kilábal a válságból" - mondta Eddie Perkins, a Goldman Sachs nemzetközi befektetési igazgatója.

Az HSBC bank szerint az európai papírok 15 százalékkal alulértékeltek a hosszútávú átlagértékhez képest - annak ellenére, hogy 2012 óta, amikor Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke azt ígérte, hogy "bármit megtesz az euró megmentésére", az európai papírok 27 százalékkal drágultak meg.
Az FT ugyanakkor megjegyzi: a piacokra kockázatok leselkednek, a Szíria ellen tervezett katonai csapások, a feltörekvő piacok ingatag helyzete és az eurozóna-válság esetleges újabb fellángolása rosszul hathat az árfolyamokra.

A feltörekvő piacok rossz teljesítménye azért aggasztó a befektetőknek, mert az európai cégek bevételük egyharmadát ezekből az országokból biztosítják.

A kockázatok ellenére az európai papírok jó befektetésnek tűnnek az amerikaiaknak. A Goldman Sachs a pénzügyi, telekom és közmű-szektorokba való befektetéseket javasolja.
Elemzők további fúziókra és vásárlásokra számítanak a telekommunikációs ágazatban, ami pozitívan hathat a részvényekre. Az európai bankok papírjai különösen népszerűek, mivel a gazdasági helyzet javulásával jobb teljesítmény várható tőlük.

Az FT-nek nyilatkozó szakértő megjegyzi: sok a pesszimista, de az európai részvények alacsony ára vonzóvá teszi azokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×