Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csepreghy: Meglepő eszközöket fog bevetni a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még a héten újraindul tíz olyan uniós operatív program, amelyet korábban az Európai Bizottság felfüggesztett a mérnökkamarai regisztráció és a magyar nyelvtudás követelménye miatt. A korrekció mintegy 230-250 millió euró, azaz 69-75 milliárd forint lesz, de ez visszaforgatható - mondta el az InfoRádiónak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai helyettes államtitkára.

Csepreghy Nándor beszámolt arról, hogy az előzetes várakozások szerint 25 százalékos korrekcióval kellett volna számolnia hazánknak, ennek a mértékét azonban sikerült 5 százalékra mérsékelni. Ez azt jelenti, hogy Magyarországnak mintegy 250 millió euró - 70-80 milliárd forint - értékű korrekciót kell elfogadnia.

Azonban ennek a tárgyalásnak az eredménye az is, hogy ezt a 250 millió eurót hazánk újabb projektekben felhasználhatja - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette: Magyarország tehát a forrásokat nem veszíti el, csupán az eredeti projektekben nem számolhatja el.

Elmondása szerint a legnyomósabb indok az volt a megállapodás elfogadása mellett, hogy ezzel lehetőségünk van 2 milliárd euró, tehát mintegy 600 milliárd forint fejlesztési forrás lehívására a 2007-2013 közötti időszakra vonatkozóan. Ez a héten megindulhat - közölte Csepreghy.

Azt is megemlítette, hogy a költségvetés kifizette már a korrekció által érintett fejlesztéseket. Miután pedig 2 milliárd euró - tehát 600 millió forint - értékben hamarosan megindulnak a brüsszeli kifizetések, a likviditási kérdések is megoldódtak. Tehát egy pénzügyileg nagyon előnyös megállapodást sikerült kötnünk - húzta alá a helyettes államtitkár.

Ismertette, hogy a hét folyamán 13 programból 10 újraindítása megtörténik. Hetek kérdése, hogy a maradék három is sorra kerüljön. Ez utóbbiak azonban összegszerűségében a most megnyílt programok töredékét jelentik.

Az újraindítással általában nagy ívű kisberuházásokra nyílik lehetőség - közölte Csepreghy. Elsősorban szennyvíz-, ivóvíz- és hulladékgazdálkodási fejlesztésekről, valamint úthálózatok építéséről van szó, amelyekben több száz önkormányzat is érintett. A fejlesztések befejezésének végső határideje 2015. december 31.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy felgyorsítsa a fejlesztések végrehajtását, ami azt jelenti, hogy meglepő eszközöket is alkalmazni fog - fogalmazott a helyettes államtitkár. Ezek közé tartozik, hogy projektmenedzsment-váltás történik olyan nagyberuházások esetében, ahol időarányosan nagyobb a csúszás a korábban vállalt határidőknél.

Csepreghy kijelentette: ha valahol egy projekt 30 százalék késedelemben van saját vállalásaihoz képest, ott az állam a projektmenedzsment feladatokat elvonhatja és központi projektmenedzsmentet jelölhet ki. Ott, ahol a hátrány már ledolgozhatatlan, tartaléklistán szereplő projekteket jelölhet ki ezek helyett.

Hanganyag: Németh Zoltán