eur:
394
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Polietilént gyártó részleget épít a pozsonyi Slovnaft

Polietilént gyártó részleget épít a Pozsonyban a Slovnaft. A magyar Mol tulajdonában lévő szlovákiai vegyipari társaság pénteken beindított beruházásának tervezett értéke több mint 300 millió euró (90 milliárd forint).

"Arra számítunk, hogy az új gyártósor hatékonyabbá teszi a termelést, csökkenti az energiafelhasználást és a légszennyezést, illetve hogy a szélesebb és minőségileg értékesebb portfóliónak köszönhetően új vevőket tudunk megszólítani az új piacokon" - jelentette ki az építkezés alapkövének letételénél Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója a cég közleménye szerint.

Az ünnepségen megjelent Robert Fico szlovák miniszterelnök, Tomás Malatinsky ipari miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Az új gyártósor építésének költségei meghaladják a 200 millió eurót. A részleg rekonstrukciója és a logisztikai infrastruktúra kiépítése pedig újabb mintegy 100 millió euróba fog kerülni. Az új gyártósor hét régi gyártósort fog helyettesíteni.

Az új gyártósor, amelyet olasz-német cégekből álló konzorcium épít, üzembe helyezése után a Slovnaft évi polietilén termelése 40 ezer tonnáról 220 ezer tonnára emelkedik.

A Slovnaft a beruházást részben saját forrásaiból, részben pedig az Európai Beruházási és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett kölcsönből kívánja finanszírozni.

Hernádi Zsolt az MTI-nek a cég beruházásairól elmondta: a csoport éves szinten mintegy 300-400 milliárd forintnyi összeget költ beruházásokra, ebből Magyarországon három év alatt mintegy 300 milliárd forintot ruház be. Az idei költés a tervek szerint mintegy 80 milliárd forint lesz.

Hozzátette, számításaik szerint a beruházások a következő években mintegy 5000 embernek adhatnak munkát.

Hernádi Zsolt elmondta, a milliárdos beruházási programok a kutatás-termelés és finomítás-kereskedelem üzletágakat is érintik. A Mol a keret mintegy felét magyarországi szénhidrogén-kutatásra és mezőfejlesztési projektekre költi, amelyek nem hagyományos kutatásokat is tartalmaznak. A beruházások felgyorsulásához vezethet, hogy a kormányzat 2010 óta először koncessziós pályázatokat hirdetett meg.

Kifejtette, a koncesszióktól függetlenül Magyarországon nyolc kutat terveznek fúrni és egy 3D-s szeizmikus mérést indítanak. Befejeznek néhány új mezőfejlesztést és javítják a kitermelés hatékonyságát. A kutatásra és a fejlesztésre egyaránt mintegy 34 milliárd forintot fordítunk.

Az elnök-vezérigazgató szerint az következő években azt szeretnék elérni, hogy a kitermelés csökkenésének üteme 5 százalékra essen a korábbi évek 8-9 százalékáról.

A termékelőállítás-kereskedelem szegmensről (downstream) elmondta, a petrokémiai beruházások Magyarországon is fontosak, nemcsak Szlovákiában. A vállalat a termékpalettáján eddig nem létező új termék gyártására épít üzemet az elkövetkező két-három évben Tiszaújvárosban. A tervezett butadiénüzem beruházásának nagysága mintegy 30-35 milliárd forint. Úgy tervezik, hogy az építkezés az idén ősszel elkezdődhet - tette hozzá.

A cégcsoport kapacitásbővítő és regionális ellátásbiztonságot növelő programokra is koncentrál, mint például egy új, nagyobb kapacitású Barátság kőolajellátó vezeték felújítására Százhalombatta és a szlovákiai Ipolyság közötti szakaszon. A beruházási programok része még a tiszaújvárosi vegyipari üzem és a százhalombattai kőolaj-finomító közötti vegyipari termékvezeték felújítása, továbbá egy úgynevezett tárolótartály-rekonstrukciós program a logisztika és a finomítás területén, valamint a vállalat magyar kiskereskedelmi töltőállomás-hálózatának további fejlesztése - mondta Hernádi Zsolt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×