eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma

A forintra kell figyelniük az autósoknak a jövő héten

Bár a hét második felében még emelkedett az olajár, a finomított termékek már nem drágultak. A forint gyengélkedése azonban letörölheti a mosolyt az autósok arcáról, így az áremelés akár el is maradhat. A dízel esetén 2-3 forintos drágulás, míg a benzin esetén hasonló mértékű csökkenés várható jövő héten, meglepetést azonban az árak szinten tartása sem okozna - írja a Portfolio.hu.

Alig változott a Brent árfolyama a héten, a fekete arany árfolyama a 113-114 dolláros zónában cserélt gazdát a világpiacon. Szíria felől továbbra sem érkeztek megnyugtató hírek, ráadásul Líbiában is tüntetések nehezítik a kitermelést - hívja fel a figyelmet elemzésében a Portfolio.hu.

A finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai a fentiek ellenére inkább lefelé mozdultak a héten, a benzin esetében látott 2,9 százalékos csökkenése mellé a dízel esetén tapasztalt 0,3 százalékos visszaesés társult. Ezek közül csak előbbi indokolna árcsökkentést.

A hazai fizetőeszköz a múlt heti 225,8-as átlagos szintekről a héten 229-ig gyengült a dollárral szemben, ami kedvezőtlenül hathat a hazai autósok számára. A dolláros átlagárak csökkenését a hazai fizetőeszköz gyengülése apaszthatja el. A benzin forintban mérve 1,5 százalékos csökkenéssel, a dízel 1,1 százalékos drágulással zárt.

A héten látott elmozdulások alapján szerdán minimális árelmozdulásra kerül majd sor a hazai kutakon. A benzin esetén 2-3 forintos csökkentést, a dízelnél hasonló mértékű drágulást indokolnának a heti mozgások. A lépést a forint gyengélkedése és az eltérő ármozgások közös hatása indokolhatná, de a MOL eddigi gyakorlata alapján az árak változatlanul tartása sem lenne meglepetés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×