eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Uniós támogatások - Nagyon túlzóak a kétmilliárd eurós pénzügyi korrekcióról szóló sajtóhírek

Messzemenően túlzóak azok a sajtóban keringő hírek, miszerint akár kétmilliárd eurós - vagyis mintegy 600 milliárd forintos - pénzügyi korrekciót is elvárhat az Európai Bizottság Magyarországtól az uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatban - mondta pénteken magyar újságíróknak Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn osztrák EU-biztos szóvivője.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn Brüsszelben megbeszélést folytat Hahnnal ezekről a forrásokról, amelyek folyósítását az unió felfüggesztette.

Wheeler elmondta, hogy a brüsszeli bizottság részéről a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakra nézve tíz olyan operatív programmal kapcsolatban merültek fel aggályok, amelyeknek a finanszírozása a regionális fejlesztést szolgáló EU-alapból történik. Itt nem történtek meg a kifizetések, mert Brüsszel aggályosnak ítélte a programok lebonyolításának bizonyos elemeit, diszkriminatívnak minősített bizonyos feltételeket.

Lázár János erről korábban azt mondta: a bírálatok középpontjában a "mérnökügy" áll, vagyis az, hogy 2007 óta - kormányoktól függetlenül - a beruházások műszaki ellenőri feladatainak ellátását magyar mérnöki kamarai regisztrációhoz kötötték.

"Azon vagyunk, hogy megoldjuk Magyarországgal ezeket a kérdéseket, és hogy a kifizetések mielőbb újraindulhassanak" - közölte Shirin Wheeler. Mint megjegyezte, már történt is bizonyos mértékű előrehaladás magyar részről.

Hogy mekkora támogatási összeg forog kockán, a szóvivő hangsúlyozta: meg kell különböztetni egyfelől azt az összeget, amely tekintetében Brüsszel úgynevezett pénzügyi korrekcióra tart igényt, másfelől azt a pénzmennyiséget, amit még el kell költeni a jelenlegi költségvetési periódusban. Ami a korrekciót illeti, Wheeler szerint az időnként emlegetett kétmilliárd eurónak legfeljebb csak a töredékéről lehet szó. Mint mondta, olyan megállapodás körvonalazódott - bár e tekintetben hétfőn még bizonyos pontosításokra lesz szükség -, hogy a szerződésekkel lekötött támogatási pénzek öt százalékára vonatkozik majd a korrekció.

Brüsszel szerint ugyanakkor nem szükségszerű, hogy ez a pénz elvesszen Magyarország számára, hiszen a költségvetési időszakból valamennyi idő még hátra van, és a támogatási keretet megfelelő programokra le lehet kötni.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×