Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Uniós támogatások - Nagyon túlzóak a kétmilliárd eurós pénzügyi korrekcióról szóló sajtóhírek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Messzemenően túlzóak azok a sajtóban keringő hírek, miszerint akár kétmilliárd eurós - vagyis mintegy 600 milliárd forintos - pénzügyi korrekciót is elvárhat az Európai Bizottság Magyarországtól az uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatban - mondta pénteken magyar újságíróknak Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn osztrák EU-biztos szóvivője.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn Brüsszelben megbeszélést folytat Hahnnal ezekről a forrásokról, amelyek folyósítását az unió felfüggesztette.

Wheeler elmondta, hogy a brüsszeli bizottság részéről a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakra nézve tíz olyan operatív programmal kapcsolatban merültek fel aggályok, amelyeknek a finanszírozása a regionális fejlesztést szolgáló EU-alapból történik. Itt nem történtek meg a kifizetések, mert Brüsszel aggályosnak ítélte a programok lebonyolításának bizonyos elemeit, diszkriminatívnak minősített bizonyos feltételeket.

Lázár János erről korábban azt mondta: a bírálatok középpontjában a "mérnökügy" áll, vagyis az, hogy 2007 óta - kormányoktól függetlenül - a beruházások műszaki ellenőri feladatainak ellátását magyar mérnöki kamarai regisztrációhoz kötötték.

"Azon vagyunk, hogy megoldjuk Magyarországgal ezeket a kérdéseket, és hogy a kifizetések mielőbb újraindulhassanak" - közölte Shirin Wheeler. Mint megjegyezte, már történt is bizonyos mértékű előrehaladás magyar részről.

Hogy mekkora támogatási összeg forog kockán, a szóvivő hangsúlyozta: meg kell különböztetni egyfelől azt az összeget, amely tekintetében Brüsszel úgynevezett pénzügyi korrekcióra tart igényt, másfelől azt a pénzmennyiséget, amit még el kell költeni a jelenlegi költségvetési periódusban. Ami a korrekciót illeti, Wheeler szerint az időnként emlegetett kétmilliárd eurónak legfeljebb csak a töredékéről lehet szó. Mint mondta, olyan megállapodás körvonalazódott - bár e tekintetben hétfőn még bizonyos pontosításokra lesz szükség -, hogy a szerződésekkel lekötött támogatási pénzek öt százalékára vonatkozik majd a korrekció.

Brüsszel szerint ugyanakkor nem szükségszerű, hogy ez a pénz elvesszen Magyarország számára, hiszen a költségvetési időszakból valamennyi idő még hátra van, és a támogatási keretet megfelelő programokra le lehet kötni.