eur:
394.15
usd:
370.03
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Jön az 500 forintos benzin?

Elképzelhető, hogy egy esetleges szíriai beavatkozás hatására rövid távon új csúcsot fognak dönteni az üzemanyagtarifák, de az 500 forintos literenkénti árnak egyelőre minimális az esélye - mondta az Erste bank olajpiaci elemzője az InfoRádiónak. Pletser Tamás hozzátette: ehhez tartósan 140-150 dollár körüli nyersolajárra lenne szükség, illetve gyenge forintra a dollárral szemben.

Az olajipari elemző utalt arra,  hogy esett a kőolaj világpiaci ára az elmúlt pár napban, ami a szíriai katonai beavatkozás esélyének csökkenésével magyarázható. Némileg megnyugtatóan hatott ugyanis az olajpiacra, hogy a jelek szerint az amerikaiak is mérlegelik a Szíria elleni beavatkozás, illetve annak elmaradásának lehetséges következményeit.

Amennyiben mégis megtörténik a beavatkozás, akkor rövid távon valószínűleg megugró árakat fogunk tapasztalni - jelezte a szakértő. Hordónkénti 10-15 dolláros drágulás következhet be, onnan pedig a jelenlegi szint közelébe eshet vissza az ár.

Tartós emelkedésre akkor kell számítani, ha a szíriai konfliktus továbbterjed, elsősorban Irak, Irán, Szaúd-Arábia felé. A piac elsősorban Irak érintettségétől tart, ugyanis a Szíriával szomszédos ország jelentős kőolaj-kitermelő, naponta mintegy két és félmillió hordót exportál, amit nem könnyű gyorsan pótolni - tette hozzá Pletser Tamás.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×