Jön az 500 forintos benzin?

Infostart
2013. szeptember 4. 06:08
Elképzelhető, hogy egy esetleges szíriai beavatkozás hatására rövid távon új csúcsot fognak dönteni az üzemanyagtarifák, de az 500 forintos literenkénti árnak egyelőre minimális az esélye - mondta az Erste bank olajpiaci elemzője az InfoRádiónak. Pletser Tamás hozzátette: ehhez tartósan 140-150 dollár körüli nyersolajárra lenne szükség, illetve gyenge forintra a dollárral szemben.

Az olajipari elemző utalt arra,  hogy esett a kőolaj világpiaci ára az elmúlt pár napban, ami a szíriai katonai beavatkozás esélyének csökkenésével magyarázható. Némileg megnyugtatóan hatott ugyanis az olajpiacra, hogy a jelek szerint az amerikaiak is mérlegelik a Szíria elleni beavatkozás, illetve annak elmaradásának lehetséges következményeit.

Amennyiben mégis megtörténik a beavatkozás, akkor rövid távon valószínűleg megugró árakat fogunk tapasztalni - jelezte a szakértő. Hordónkénti 10-15 dolláros drágulás következhet be, onnan pedig a jelenlegi szint közelébe eshet vissza az ár.

Tartós emelkedésre akkor kell számítani, ha a szíriai konfliktus továbbterjed, elsősorban Irak, Irán, Szaúd-Arábia felé. A piac elsősorban Irak érintettségétől tart, ugyanis a Szíriával szomszédos ország jelentős kőolaj-kitermelő, naponta mintegy két és félmillió hordót exportál, amit nem könnyű gyorsan pótolni - tette hozzá Pletser Tamás.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást