eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Felszámolják a Praktiker AG-t

Nem sikerült befektetőt találni a német Praktiker AG megmentésére, ezért felszámolják a céget - írta szerdán a Die Welt című német lap az online kiadásában, a felszámolás a cég magyarországi tevékenységét nem érinti.

A Die Welt a társaság helyzetét ismerő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Praktiker AG talpra állításán július óta dolgozó csődgondnok már nem lát reális esélyt a sikerre. A konszern egészének átvételére nem érkezett ajánlat, "a piac úgy döntött, hogy a Praktiker számára nincs újrakezdés" - mondta a lap egyik forrása.

A 131 németországi Praktiker barkácsáruházban és a Bau und Hobby márkanév alatt működő üzletekben a jövő héten elkezdődik a végkiárusítás. A felszámolás nagyjából 5300 dolgozót érint. Egyes áruházakat felvásárolhatnak versenytársak vagy más kereskedő cégek, és így más profillal, például háziállat-eledel és állatfelszerelés áruházként működhetnek tovább.

Jobb a helyzet a cég Max Bahr nevű barkácsáruház-láncánál. A hálózat átvételére több ajánlat érkezett - írta a Die Welt.

A valamennyi érdekeltségét együttvéve 20 ezer embert foglalkoztató Praktiker AG július elején közölte, hogy fizetésképtelenné vált.

Magyarországon 21 Praktiker áruház működik. Az üzemeltető Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. a Praktiker AG bejelentése után közölte: a magyarországi Praktiker áruházak továbbra is működnek, a munkahelyeket megőrzik, és a szerződéses kötelezettségeknek eleget tesznek.

"A Praktiker AG csődhelyzetének alakulása továbbra sem érinti a Praktiker magyarországi áruházainak működését. A Praktiker konszernen belül a külföldi leányvállalatok önálló cég, a Baumarkt Praktiker International GmbH működési körébe tartoznak, amely továbbra sem érintett a csődeljárással. A tény, hogy újabb fejlemények vannak a Praktiker AG csődhelyzete körül, az a korábbi történések folyománya és a németországi hálózatra korlátozódik" - közölte közleményben a Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. az MTI-vel.

A Praktiker AG 2012-ben 3 milliárd euró árbevétel mellett 190 millió euró veszteséget szenvedett el. Az 1200 főt foglalkoztató magyar érdekeltség 27,7 milliárd forint árbevétel ért el, vesztesége pedig 2,5 milliárd forint volt, ami 600 millió forintos csökkenés 2011-hez képest.

A magyar cég a gazdasági válság miatt, 2008 után veszteségbe fordult, de már lábal ki belőle. A jelenlegi veszteséget képes kezelni - hangsúlyozta egy sajtóbeszélgetésen Karl-Heinz Keth, a Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×