Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az MNV Zrt. munkatársainak akciója a hátrányos helyzetű gyerekekért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hátrányos helyzetű gyerekeknek gyűjtenek pénzt az állami cégek dolgozói. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. munkatársai által indított akció kedvezményezettje a "Minden gyerek lakjon jól!" Alapítvány. A Hegedűs Zsuzsa szociológus által vezetett szervezet 6 millió 720 ezer forintra számít. Ebből 8086 csomag vetőmagot vagy 16.800 naposcsibét és ugyanennyi kilogramm tápot tudnának vásárolni a rászorulóknak. Az InfoRádiónak Márton Péter, a vagyonkezelő vezérigazgatója nyilatkozott.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és további huszonhét, az MNV Zrt. tulajdonában lévő társaság munkavállalói munkabérükből történő rendszeres, havi átutalással támogatják a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt. A vállalatok összesen 2200 munkatársa döntött úgy, hogy jelképes összeggel, egy éven keresztül nyújtanak segítséget a hátrányos helyzetű családoknak. A nemzeti társaságok munkavállalóinak összefogásával, az egy év leteltével várhatóan közel 6 720 000 forinttal bővülhet az Alapítvány költségvetése - olvasható az MNV Zrt. közleményében.

Az MNV Zrt. feladatának tekinti az állami vagyonnal történő felelős gazdálkodás mellett a nemzeti társaságok társadalmi szerepvállalását is. Munkavállalói kezdeményezésre a vagyonkezelő még májusban hirdette meg kollégái és tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságai között a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány támogatásának lehetőségét. Az MNV Zrt. munkavállalói úgy gondolták, hogy egy nemes ügy mellé állnak és kezdeményezték, hogy egy éven keresztül, minden hónapban 200 Ft-ot felajánlanak a munkabérükből. Az MNV Zrt. 250 munkavállalója csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyet követően további 27 állami tulajdonú társaság munkavállalói is szép számban jelezték csatlakozásukat.

A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány cégek és magánszemélyek adományaiból biztosít élelmiszert a leginkább veszélyeztetett helyeken, hátrányos helyzetű településeken élő, rászoruló családok számára. Magyarország közel 50 településén, több mint 12.000 családnak és 70.000 gyermeknek juttatott élelmiszert az elmúlt évben. Az alapítvány célja, hogy a leghátrányosabb helyzetben élő gyermekek is egészséges élelmiszerekhez jussanak és biztosítva legyen az egész évi zöldség és fehérje szükségletükhöz szükséges vetőmag és kishaszonállat.

"Az MNV Zrt. vezérigazgatójaként és magánemberként is fontosnak gondolom, hogy a nemzeti társaságok menedzsmentje és munkavállalói is jó példával járjanak elő. A kezdeményezésünk célja az volt, hogy az állami vállalatok dolgozói felhívják a figyelmet arra, hogy egyéni összefogással, sok apró, leginkább szimbolikus jellegű felajánlásokkal is számtalan család életkörülményein lehet javítani. Jelenleg közel 7 millió forint támogatási összegről beszélhetünk, de bízunk abban, hogy a folyamat nem áll le, a jövőben további társaságok munkavállalói csatlakoznak a programhoz." - mondta Márton Péter az MNV Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta azt is, hogy az MNV Zrt. menedzsmentjének tagjai a munkavállalók által tett havi felajánlásokat kiegészítették a betöltött tisztségeik után járó egy havi tiszteletdíjukkal.

A felajánlásokból 8086 csomag vetőmag vagy 16 800 darab naposcsibe és ugyanennyi kilogramm táp vásárolható. Az Alapítvány arra törekszik, hogy azoknál a családoknál, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a nettó 28.000 forintot, ott sikerüljön "mini háztáji" gazdaságokat kialakítsanak. A támogatásban résztvevő családok különböző aprójószág variációkból választhatnak. Egy-egy család választhat 40 napos csirkét, vagy 25 napos csirkét és 10 napos kacsát, vagy nyulat. Minden variációhoz jár megfelelő mennyiségű vetőmag is, amelyből zöldséget termeszthetnek. Egy-egy ilyen háztáji gazdaság kialakítása 14.000 forintba kerül. A nemzeti társaságok dolgozóinak felajánlásával, így további 480 családhoz érkezik meg a segítség.

"Az, hogy most először a munkavállalók és a szakszervezetek is csatlakoztak a programhoz azt jelenti, hogy az alapítvány üzenete célba ért. Ma már a felelősségvállalás nem csak vállalati, egyéni szinten is képes szervezett formában megjelenni" - mondta Hegedűs Zsuzsa, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Hanganyag: Herczeg Zsolt