eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nyilvánosságra hozhatják az EKB kamatdöntő üléseinek jegyzőkönyveit

Német-francia kezdeményezésre nyilvánosságra hozhatják az Európai Központi Bank (EKB) fő döntéshozó testülete, az euróövezeti monetáris politikát meghatározó kormányzótanács üléseinek jegyzőkönyveit.

Mario Draghi, az EKB elnöke egy szerdai lapinterjúban közölte: a jegyzőkönyvek titkosságának feloldása a "következő szükséges lépés" az intézmény fejlődésében. Az EKB igazgatósága ezért javaslatot terjeszt a kormányzótanács elé a jegyzőkönyvek publikálásáról - tette hozzá a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva.

Az EKB a világon az egyetlen jelentős központi bank, amely nem tájékoztatja a nyilvánosságot arról, hogy miként formálódnak ki a monetáris politikai döntések, hanem csak a folyamat végeredményéről, a döntésekről tájékoztat.

Draghi a müncheni lapban jelezte, hogy már 2012 tavaszán megindult a diskurzus a döntéshozatal átláthatóságának növeléséről. A vitának egy német-francia kezdeményezés adott új lendületet. A napokban Jörg Asmussen, az igazgatóság német, és Benoit Coeure, a testület francia tagja a Süddeutsche Zeitungban és a Le Figaro című francia lapban egyszerre közölt interjúban kifejtették, hogy szakítani kell a nemzetközi viszonylatban rendhagyó gyakorlattal.

Asmussen szerint összefoglaló jellegű jegyzőkönyvet kell nyilvánosságra hozni, amelyben rögzíteni kell, hogy a kormányzótanácsban ki hogyan szavazott és mivel indokolta döntését. Coeure hozzátette: a transzparencia révén hatékonyabbá válhat a monetáris politika, és erősödhet az EKB iránti bizalom.

A javaslat támogatói szerint a nagyobb nyitottság orientálja a pénzpiaci szereplőket, akik így pontosabban érthetik az EKB döntéseinek mozgatórugóit és könnyebben felmérhetik, hogy milyen irányvonalat követ majd a bank a jövőben. Más szakértők szerint előnyösebb lenne megtartani az ülések titkosságát, mert ezzel lehet a legjobban biztosítani a függetlenséget, a nyilvánosság hatására pedig felerősödhet az euróövezeti tagállami kormányok részéről az övezet egészének monetáris politikáját meghatározó testület tagjaira nehezedő nyomás. A javaslat ellenzői azt is hangoztatják, hogy súlyos piaci feszültséghez vezethet, ha a jegyzőkönyvekből az tűnik ki, hogy megosztottság és viták jellemzik a kormányzótanács üléseit.

Az EKB Kormányzótanácsában az igazgatóság hat tagja és az euróövezeti tagállamok nemzeti bankjának elnöke foglal helyet. A testület havonta kétszer tart értekezletet. A hónap első ülésén értékelik a gazdasági és a monetáris folyamatokat, majd meghozzák az adott hónap monetáris politikai döntését. A második ülésen az EKB és az eurórendszer egyéb feladataival és hatásköreivel kapcsolatos kérdésekről tárgyalnak. A monetáris politikai döntést a havi első ülés után röviddel az EKB elnöke nyilvánosan indokolja egy sajtókonferencián, amelyen a bank alelnöke is részt vesz.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×