eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

MNB: a háztartások és a vállalatok betétkivonásból törlesztették hiteleiket

A lakosság és a nem pénzügyi vállalati szektor egyaránt több betétet vont ki júniusban a belföldi bankokból, mint amennyivel hiteleit törlesztette - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett adatiból.

A hitelintézetek összevont mérlegének adatai szerint a háztartások 51,2 milliárd forinttal többet vettek fel betéteikből, mint amennyi új megtakarítást elhelyeztek és 29,4 milliárd forinttal csökkentették adósságaikat. A tranzakciók eredőjeként így 21,8 milliárd forinttal romlott a lakosság nettó pénzügyi pozíciója. A forintbetétekből 29,9 milliárddal többet vett ki a lakosság, mint amennyit elhelyezett és 21,3 milliárd forint értékű devizabetétet vont ki a bankokból. A forinthitel felvétel 0,6 milliárddal meghaladta ugyan a törlesztést, de 30 milliárd forintnak megfelelő összeggel törlesztette a lakosság a deviza alapú hiteleit.

A háztartások bruttó hitelfelvételéből 14,2 milliárd forintnyit - tavaly február óta a legnagyobb összeget - a lakáscélú forinthitelek tettek ki, amelyek átlagos piaci kamata júniusban további 36 bázisponttal, 9,60 százalékra csökkent. Ezzel a jegybanki kamatcsökkentési ciklus kezdete, tavaly augusztus óta 2,37 százalékponttal mentek lejjebb a lakáshitel kamatok, miközben az alapkamat 2,75 százalékkal lett alacsonyabb. A szabadfelhasználású lakossági jelzáloghitelek átlagosan 11,9 százalékos kamata azonban 334 bázisponttal volt alacsonyabb júniusban, mint a jegybanki kamatcsökkentési ciklus előtt.

A nem pénzügyi vállalatok hasonlóképpen 68,3 milliárd forint értékű betétet vontak ki a bankokból és 35,7 milliárddal több hitelt törlesztettek, mint amennyit felvettek. A betétkivonás zöme, 60 milliárd forinttal a devizabetéteket apasztotta, míg a hiteltörlesztésből 57,5 milliárd értékben a forinthiteleket fizették vissza, míg devizahitelekből a vállalatok 18,7 milliárd forinttal többet vettek fel, mint amennyit törlesztettek.

A vállalati kamatok alakulása lépést tartott a jegybanki kamatcsökkentéssel, a folyószámla hitelek 7,18 százalékos kamata 2,77 százalékponttal volt a múlt hónapban alacsonyabb, mint tavaly augusztusban, az egy millió eurós értékhatárnál kisebb forinthitelek kamata 286 bázisponttal, 7,47 százalékra csökkent júniusra, az egymillió eurónál nagyobb hitelek kamata pedig 3,38 százalékponttal csökkent 6,20 százalékra.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×