Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bővíti létszámát Fóton a General Electric

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csúcsszínvonalat képviselő gyártóbázist épít ki a gáz- és gőzturbinás villamos erőművek központi vezérlő egységeinek (UCP) előállítására a General Electric (GE) Oil & Gaz üzletága Fóton - jelentették be az új, 6 ezer négyzetméteres csarnok alapkőletételével egybekötött sajtótájékoztatón.

A fóti gyárbővítéssel 114 munkahelyet teremtenek, ebből 40 mérnöki poszt.

A projekt nyitó rendezvényén tartott köszöntőjében Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára kiemelte: mivel a GE piacvezető az erőművek vezérlő egységeinek gyártásában, ezért ez a beruházás azt jelenti, a magyar mérnököknek és munkásoknak mostantól kezdve kitüntetett szerepük lesz a világ energiabiztonságának javításában.

Az államtitkár kijelentette: a szerdai alapkőletétellel a magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténetének újabb fejezete kezdődött el, az új gyártóbázis megépítése növeli Magyarország versenyképességét, s hozzájárul ahhoz, hogy Európa termelési központjává váljék.

Bár a GE-vel - a Magyarországon legnagyobb, több mint 12 ezer embert foglalkoztató amerikai befektetővel - folytatott tárgyalássorozatnak a fóti gyárbővítés a betetőzése, a tárgyalások nem érnek véget - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Magyarázatképpen hozzátette: a kormány 2010-ben megfogalmazott gazdasági célkitűzésének megfelelően a keleti nyitás mellett a szövetségkötési versenybe való benevezést, illetve a stratégiai partnerek körének bővítését is fontosnak tartja.

"A GE nem véletlenül lett egyik stratégiai partnerünk. Hazánkban az Egyesült Államokból érkező cégek működtetik a harmadik legtöbb leányvállalatot, a Magyarországon foglalkoztatott munkaerő számát tekintve - a német és az osztrák leányvállalatok után - szintén az amerikaiak a harmadikok, míg a hozzáadott érték előállítása szempontjából a második helyet foglalják el" - sorolta az államtitkár.

Fóton "a most induló, energiabiztonságunkat is növelő beruházásnak köszönhetően 114 új munkahelyet teremtenek, az itteni gyár beszállítóinak 75 százaléka magyar" - emelte ki az államtitkár.

A GE elkötelezett a helyi közösségek és a helyi polgárok segítésében, ezért is fontos a cég számára a fóti beruházásról a magyar kormánnyal kötött megállapodás - méltatta a projektet Dave Cox, a GE Oil & Gas üzletág gyártásért felelős alelnöke. Az új, egyedi műszaki megoldásokat is alkalmazó létesítmény szélesíti a termékkört, s hozzájárul Magyarország versenyképességének növeléséhez is - tette hozzá.