Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bizonytalan a luxusadó sikere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a luxusáfából nehezen tervezhető, bizonytalan bevétel várható, és a bevezetése csak akkor lenne igazságos, ha azzal egy időben csökkentenék az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját. Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy mi minősül luxuscikknek.

Magyarországon a luxuscikk, mint jogi fogalom nem létezik, azonban a főtitkár szerint, azokra a termékekre vonatkozik, amelyeket magasabb jövedelműek vásárolnak és nem szükségesek a napi életvitelhez.

Az az elv, hogy akik többet keresnek, többet is fizessenek, önmagában nem kifogásolható. Kérdéses viszont, hogy azok, akik ilyen cikkeket vásárolnak, megfizetik-e a többletadót vagy inkább megveszik a terméket külföldön - fejtette ki.

A másik kérdés, hogy kapunk-e cserébe valamit - mondta Vámos György. Helyén való lenne ez az intézkedés, ha mondjuk az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját 5 százalékra csökkentik, így ugyanis segítséget nyújtanának a kevésbé tehetős embereknek.

A főtitkár szerint önmagában az a szándék, hogy széthúzzák az általános forgalmi adó rendjét, nem kifogásolható, azonban a 27 százalékos áfakulcs így is a legmagasabb Európában, ezért ez egy kockázatos lépés lenne.

A kulcskérdés, hogy meg tud-e állni a lábán a luxusadó, ugyanis ha külföldre mennek vásárolni a tehetősek, akkor nem lesz bevétel belőle Magyarországon. Vámos György azt mondta, először is fontos, hogy kijelöljék a luxuscikkek körét, és hogy milyen költségvetésű cikkekre vonatkozik majd a luxusadó. Hozzátette: A piac nem tapsol majd, ha nem jön be.

Hanganyag: Herczeg Zsolt