eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk

NGM: megerősítette a kormány álláspontját, hogy az EB döntése

A kormány örömmel fogadta, hogy az Európai Bizottság eláll a távközlési szektorra kivetett különadó miatti keresetétől; ez megerősítette azt a kormányzati álláspontot, hogy a különadó távközlési ágazatot érintő rendelkezései teljes egészében összhangban vannak az uniós joganyaggal, azaz nem sértik az engedélyezési irányelv rendelkezéseit - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

Az Európai Bizottság szóvivői irodájának keddi tájékoztatása szerint a testület visszavonja azokat a kereseteket, amelyeket Magyarországgal, illetve Spanyolországgal szemben nyújtott be korábban az Európai Bírósághoz a távközlési szektorra kivetett különadókkal kapcsolatban. A döntést az indokolja, hogy a luxembourgi székhelyű ítélkező fórum az Európai Bizottság által Franciaországgal szemben indított, hasonló jellegű és jogalapú ügyben nem a brüsszeli uniós testületnek, hanem Párizsnak adott igazat.

Az NGM írásos válaszában közölte: az Európai Bizottság a múlt héten elektronikus levélben jelezte a magyar Külügyminisztériumnak, hogy eláll a kötelezettségszegési eljárástól, amelynek kapcsán bírósági eljárás indult. A testület a keresettől való elállásról szóló beadványát a közeljövőben benyújtja az Európai Bírósághoz, amely a Magyarország ellen folyamatban lévő eljárást lezárja - írja a tárca.

A minisztérium válaszában kitért arra is: még folyamatban van Magyarország ellen egy másik kötelezettségszegési eljárás, amely a távközlési adó közösségi jogszerűségét vitatja, szintén az engedélyezési irányelvnek való megfeleltethetőség szempontjából.

A kormány ennél az eljárásnál is hasonló döntésre számít, mert a két ügyben az Európai Bizottság szinte teljesen azonos érvanyagot terjesztett elő - közölte az NGM.

Az Európai Bizottság tavaly októberben vitte az Európai Bíróság elé a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárás ügyét a távközlési szektorra 2010-ben kivetett különadó miatt. A testület idén januárban indította a másik kötelezettségszegési eljárást a tavaly bevezetett távközlési adó miatt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×