eur:
394.33
usd:
370
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Londoni elemzők: lesz kedden MNB-kamatcsökkentés, de a folytatás bizonytalan

Bizonyosra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb 0,25 százalékponttal, 4,00 százalékra csökkenti az alapkamatot kedden - jósolták egyöntetűen londoni pénzügyi elemzők, a folytatásról azonban nincs egységes álláspontjuk.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont citybeli befektetési és elemzőházak szakértői igen eltérő előrejelzéseket adtak a várható folytatásról: a távlati prognózisok sávja a 4,00 százalékos kamatszinten valószínűleg leálló enyhítési ciklustól a 2,50 százalékos alapkamat eléréséig tartó kamatcsökkentési folyamatig terjed.

Egyes elemzői vélemények szerint az MNB kamatcsökkentési ciklusának hosszát alapvetően befolyásolhatja az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának kilátásba helyezett leépítése is.

A legóvatosabb előrejelzést a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai adták. Szerintük "jó esély" van arra, hogy a keddre várt csökkentéssel véget is ér az MNB enyhítési ciklusa.

Az infláció ugyan jóval az MNB 3 százalékos célszintje alatt jár, és a következő hónapokban még tovább lassulhat, ennek ellenére is gy tűnik, hogy az enyhítési ciklus a végéhez közeledik - vélekedtek a ház szakértői. A Capital Economics elemzői szerint ugyanis a múlt havi monetáris tanácsi ülésről kiadott közlemény "viszonylag kemény" hangvételéből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy az MNB-t aggasztja a külső finanszírozási környezet esetleges romlásának lehetősége.

Emellett a legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy a magyar gazdaság teljesítménye erősödik, és ez is csökkentheti valamelyest a további monetáris enyhítésre irányuló nyomást.

Mindezt egybevetve a Capital Economics elemzői közölték: véleményük szerint a keddi MNB-kamatcsökkentés egyben az utolsó is lehet a jelenlegi enyhítési ciklusban.

Az előrejelzési sáv másik végén a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői állnak, azzal az alapeseti prognózissal, hogy az MNB enyhítési ciklusa 2014-ben is folytatódik, egészen a 2,50 százalékos alapkamat eléréséig.

A keddi MNB-ülés előtt adott előrejelzésükben a cég londoni közgazdászai azonban elismerték, hogy a Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának kifuttatása felfelé ható kockázatot jelent az MNB-kamatmélypontra vonatkozó jóslatukra. Ha az amerikai gazdaságélénkítő program visszavonásának kockázata érzékelhetőbbé válik, és érdemben befolyásolja a globális kamatkilátásokat, akkor a Bank of America-Merrill Lynch felülvizsgálja az MNB-kamatra adott előrejelzését - közölték a ház londoni elemzői.

A cég szerint a másik felfelé ható kockázatot a magyar devizahitelesek megsegítését célzó esetleges újabb kormányzati program jelentheti. Ha a program agresszív lesz, és a bankszektor számára káros megoldásokat tartalmaz, az leértékelődési nyomásnak teheti ki a forintot.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint az MNB enyhítési ciklusát leállíthatja, ha a forintárfolyam megindulna a 320 forint/eurós szint felé.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzőinek előrejelzése szerint a monetáris tanácsnak 11 havi folyamatos kamatcsökkentési sorozat után is "minden oka megvan" az enyhítési ciklus folytatására: az infláció jóval a célszint alatt jár, és emiatt a jelenlegi reálkamat igen magas. Emellett a magyar gazdaságban a javuló aktivitási mutatók ellenére is van még kapacitás-felesleg, ami minimális keresleti oldali inflációs nyomást jelent.

A Barclays londoni közgazdászai közölték: saját számításaik szerint az egyszeri hatások kiszűrésével számolt alapszintű inflációs ütem tizenkét havi összevetésben jelenleg 2,25-2,50 százalék lehet Magyarországon, és a mostani 4,25 százalékos MNB-alapkamat jelentette 200 bázispont körüli pozitív reálkamat nagyon sok, különösen az euróövezeti jegybank (EKB) jelenlegi alacsony kamatszintjének fényében.

A ház várakozása az, hogy az MNB-alapkamat szeptember végéig 3,50 százalékra csökken. A Barclays elemzői szerint ez a kamatszint a magyar jegybank "köztes kamatcélja", és az MNB monetáris politikája e kamatszint elérése után "árnyaltabbá" válik.

A JP Morgan globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a keddi MNB-kamatdöntés előtt adott prognózisukban azt az előrejelzésüket emelték ki, hogy az éves összevetésű infláció szeptemberre 1 százalék körüli ütemig lassul, és további hatósági közműdíj-csökkentések esetén az év végéig akár 1 százalék alá is kerülhet. Jövőre ugyanakkor - éppen az ebből eredő bázishatások miatt - várhatóan a 3 százalékos célszint közelébe gyorsul vissza az infláció, ha nem lesz még további hatósági közműdíjcsökkentés.

A jelenlegi piaci kondíciók mindenesetre lehetővé teszik a kamatcsökkentések folytatását: a forint jórészt stabil, a magyar állampapírhozamok és a CDS-árazások egyaránt 50 bázispont körüli mértékben csökkentek a legutóbbi kamatdöntés óta.

Mindezek alapján a JP Morgan londoni elemzői 0,75-1,00 százalékpontnyi további MNB-kamatcsökkentét és így 3,25-3,50 százalékos kamatmélypontot várnak.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni közgazdászai ugyanakkor óvatosabb előrejelzést adtak. Várakozásuk szerint a monetáris tanács a keddi enyhítés után augusztusban még egy 0,25 százalékpontos csökkentést végrehajt, és utána szünetet tart. A ház megítélése szerint ugyanis a magas külső adósság, a szintén magas refinanszírozási igények és a hazai adósságpiacon jelen lévő külföldi befektetők magas aránya miatt az MNB nem engedheti meg magának az olyan mértékű enyhítést, amely már nyomást gyakorol a forintra és a finanszírozási kilátásokra.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×