Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga Mihály: Bővülő üzleti kapcsolatok Kínával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
100 millió euró értékű hitelszerződést kötött tegnap a magyar és kínai export import bank. A megállapodás célja a magyar cégek export tevékenységének javítása. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádiónak azt mondta, kiemelt cél, hogy bővítsék és javítsák azoknak magyarországi cégeknek a helyzetét, amelyek exportálni akarnak vagy exportálnak.

Két olyan megállapodást fogadtak el, amelyek javítják a magyarországi befektetési lehetőséget és exportképességet. Az egyik a magyar és kínai export import bank között kötött 100 milliós euró hitelszerződés. Varga Mihály szerint ennek célja kettős, ugyanis a Kínába irányuló export tevékenységet élénkíti és megszünteti a finanszírozási korlátokat.

A kezdeményezés a kínai Eximbanktól indult, amelynek célja a kínai és közép-kelet- európai befektetés lehetőségeinek szélesítése - mondta a nemzetgazdasági miniszter. A bank egy 500 millió dolláros értékű befektetési alapot hoz létre, amelyet Közép-Kelet- Európai országokba fektetnek be. A miniszter szerint, olyan cégek lesznek majd előnybe, amelyek infrastruktúrafejlesztés, energetika és telekommunikáció területén tevékenykednek. Hozzátette Magyarország szerepe ebben egy 30 millió dolláros hozzájárulás.

A cégek hagyományos módon pályázhatnak az Eximbanknál. Varga Mihály úgy fogalmazott: a hitelszerződés annak a lehetőségét teremti meg, hogy a cégek kedvező kamatfeltétellel és finanszírozási lehetőségekkel tudják az export tevékenységüket bővíteni.

A befektetési alap stratégiát Kínában alakítják ki, mivel ők a kezdeményezők és a Közép-Kelet- Európai országok csak partnerek. A nemzetgazdasági miniszter úgy véli, hogy a szerződések megkötése után, 2014-ben már biztosan érezhető lesz a növekedés.

Hanganyag: Panulin Ildikó