eur:
394.44
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Londoni elemzők a magyarországi választási esélyekről

Javul a magyar gazdaság növekedésre adott elemzői konszenzusos előrejelzés, ugyanakkor kérdéses, hogy az idei első negyedévi lendület tartható-e - közölték szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. A JP Morgan ismertetésében idézett elemzői vélemény szerint a baloldal nem tudott megújulni személyi, ideológiai és szervezeti szempontból.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a minap tájékozódó látogatást tettek Budapesten, ahol az MNB elemzőstábjával, a nemzetgazdasági minisztérium illetékeseivel, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szakértőivel, az Európai Bizottság és az IMF helyi képviselőivel, egy politikai elemzővel és helyi közgazdászokkal tárgyaltak.

A látogatásuk tapasztalatairól összeállított, szerda este Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: a magyar gazdaság idei teljesítményére adott konszenzusos előrejelzési átlag jelenleg 0,3 százalékos egész évi növekedést valószínűsít. A márciusi konszenzusos átlag még 0,1 százalékos visszaesést prognosztizált. A konszenzus javulásának előzménye a ház szerint a vártnál gyorsabb idei első negyedévi növekedés.

A JP Morgan szakértői szerdai beszámolójukban megerősítették, hogy a maguk részéről 0,5 százalékos idei GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságban.

A ház londoni elemzői szerint ugyanakkor az általuk kérdezett elemzők kétlik, hogy az idei első negyedévi erős növekedési lendület tartható lesz, részben azért, mert az év eleji teljesítménybővülés fő tényezője a raktárkészlet-dinamika volt, ugyanakkor a hazai kiskereskedelmi értékesítés továbbra is gyenge.

A jövő évi magyar gazdasági növekedés konszenzusos előrejelzési átlaga változatlanul 1,4 százalék - közölték beszámolójukban a JP Morgan londoni elemzői.

A City elemzői közösségében van ennél jóval borúlátóbb előrejelzés is.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics az európai felzárkózó térség növekedési kilátásairól minap összeállított átfogó helyzetértékelésében Magyarországon, Csehországban, Horvátországban és Ukrajnában az idei év egészére recessziót jósolt. A magyar gazdaság esetében 0,5 százalékos idei GDP-visszaesés szerepel az előrejelzésben, jövőre ugyanakkor a Capital Economics 1,0, 2015-ben pedig 2,0 százalékos magyar növekedést valószínűsít.

Az idei magyar recessziós előrejelzéssel a cég mélyen a londoni konszenzus alatt jár.

A JP Morgan londoni elemzői a magyarországi tárgyalásaikról szóló szerdai beszámolójukban közölték: az MNB várakozása szerint az általa elindított növekedésösztönző célú hitelfinanszírozási program 0,2-0,5 százalékpontot adhat hozzá a GDP-növekedés üteméhez, elsősorban 2014-ben.

A cég elemzői közölték azt is: változatlanul megfelelőnek látják alapeseti előrejelzésüket, amely szerint az MNB még további 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

A magyar jegybanknak nincs kijelölt optimális reálkamat-célja, de attól óvakodik, hogy a nominális kamatszint és a várt inflációs ütem különbségeként kiszámolt - ex ante - reálkamatot negatív tartományba vigye - írták budapesti megbeszéléseikről a JP Morgan londoni közgazdászai.

A ház szakértői szerint a 2014-re szóló, 3,2 százalékos átlagos inflációval számoló előrejelzésük alapján ebből 3,25-3,50 százalékos magyar jegybanki alapkamat-mélypontra lehet következtetni.

A JP Morgan londoni elemzői szerint úgy tűnik, hogy az MNB Monetáris Tanácsának tagjait nem aggasztja a hosszú lejáratú magyar állampapírok esetében tapasztalható hozamemelkedés, feltéve, hogy az inflációs várakozások rögzítettek maradnak, és a forint is megőrzi viszonylagos stabilitását.

A JP Morgan londoni szakértői tájékozódó megbeszélést tartottak egy magyar politikai elemzővel is, aki 55 százalékos esélyt adott arra, hogy a jövő évi parlamenti választásokat a Fidesz nyeri.

A cég szerdai londoni beszámolójában név nélkül idézett elemző 35 százalékosra taksálta a baloldali ellenzék győzelmi esélyét, és 10 százalékosra a politikai patthelyzet kialakulásának kockázatát.

A JP Morgan ismertetésében idézett elemzői vélemény szerint a baloldal egyelőre nem tudott megújulni személyi, ideológiai és szervezeti szempontból, ugyanakkor annak is nagyon csekély az esélye, hogy a Fidesz megtarthatja alkotmányozó kétharmados többségét.

Piaci szempontból a legrosszabb fejlemény egy "nem meggyőző", szűk parlamenti többséget eredményező ellenzéki győzelem lenne, amelynek nyomán valószínűsíthetően cselekvési mozgástér nélküli kormány alakulna, kevés lehetőséggel arra, hogy lecserélje a Fidesz által a kulcsintézmények kulcspozícióira kinevezett vezetőket - áll a JP Morgan szerda esti londoni elemzésében.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×