eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla

Költségvetés - Az NGM 2,8 százalékos inflációval és 2,7 százalékos hiánnyal számol

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2,8 százalékos inflációval, 2,7 százalékos hiánnyal és 295,1 forintos euróárfolyammal számol a jövő évi büdzsé tervezésénél - derül ki a tárca honlapján közzétett költségvetési tervezési köriratból.

A dokumentum szerint 2014-ben az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 2,7 százalékát érheti el, és a magyar költségvetési politikának változatlanul prioritása az előző időszakból örökölt magas államadósság csökkentése.

A kormány célja, hogy az államháztartási hiány és ezzel együtt az államadósság csökkentésével, a tartós egyensúlyon alapuló növekedés feltételeinek megteremtésével Magyarország gazdasági fejlettsége, illetve foglalkoztatási rátája növekedjen. A kabinet egyben emlékeztet arra, hogy a bruttó államadósság GDP-hez viszonyított aránya a 2010. évi 81,8 százalékról 2012-re 79,2 százalékra mérséklődött, és a kormány a konvergenciaprogramban a következő évekre is olyan hiánypályát tűz ki, amely biztosítja az adósságráta további csökkenését.

A körirat nem tartalmaz részletes makropályát, de szerepel benne, hogy az NGM 295,1 forintos euró-, 225,9 forintos dollár-, valamint 239,2 forintos átlagos svájcifrank-árfolyammal számol a következő évben.

A dokumentumban az áll: a személyi juttatások megtervezésénél az egyes szerveknek a 2013. évi eredeti előirányzatból kell kiindulniuk, amely egészségügyi intézmények esetén a 2013. évi illetmény- vagy bérfejlesztés összegével növelhető, valamint a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak személyi juttatása miatti többletkiadás 60 százalékával január-szeptemberben, és 70 százalékával október-decemberben.

Összességében azonban a költségvetési szférában foglalkoztatottak személyi juttatásainak - kivéve a törvény szerinti illetmények, munkabérek - előirányzata a 2013. évi nem rendszeres személyi juttatások eredeti előirányzatához képest nem növekedhet.

A központi költségvetési fejezetek 2014-es költségvetésének összeállításához általános szempont többek között, hogy a jövő évi előirányzatokba be kell építeni az idén májusban bejelentett zárolást az egyes tárcáknál.

A 2014-2020-as új európai uniós programozási periódus kapcsán a dokumentumban az NGM kifejti: az új operatív programok szakmai tartalmának meghatározásáért felelős tárca, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a központi koordinációért felelős tárca közreműködésével együttesen tervezi meg a Partnerségi Megállapodás keretében nyújtott európai uniós támogatások és a hozzá kapcsolódó hazai társfinanszírozás összegeit operatív programonként.

Az elkülönített állami pénzalapoknál szintén figyelembe kell venni a májusban bejelentett zárolásokat. Ennek értelmében a Nemzeti Foglalkoztatási Alap hiánya jövőre 20 milliárd forint lehet, a Bethlen Gábor Alap 2014. évi többlete 0,5 milliárd forint, míg a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapnak minimum 19,6 milliárd forintos plusszal kell zárnia a tervek szerint. A Nemzeti Kulturális Alap 2014. évi többlete 2 milliárd forint, a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alap többlete 1 millió forint, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapé pedig 5 milliárd forint lenne a tervek szerint.

A dokumentumban olvasható ütemezés szerint a költségvetési fejezeteknek július 23-ig kell megküldeniük összevont költségvetési tervüket az NGM-nek, amely már másnap egyeztető értekezleteket tart. A kormány szeptember 12-én adja át a törvényjavaslat tervezetét a Költségvetési Tanácsnak. Varga Mihály szeptember 30-ig nyújtja be első saját költségvetési törvényjavaslatát a parlamentnek - olvasható a tájékoztatóban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×