Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kávéexportőrré szeretné változtatni Dél-Szudánt George Clooney

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szudáni ügy elkötelezettje, George Clooney amerikai színész közölte, hogy sikerült meggyőznie a Nespresso céget, a Nestlé svájci élelmiszeripari óriáscég leányvállalatát - amelynek ő az arca -, hogy segítsen a fiatal Dél-Szudánnak kávéexportáló országgá válnia.

A színész a márka tartós fejlesztési politikájának szentelt keddi párizsi sajtótájékoztatóján ismertette javaslatát.

"Ezt javasoltam, és azt mondták: +meglátják, van-e értelme ott kávéval foglalkozni+. Elmentek, és látták, hogy vannak ott kávéültetvények, és van esély fejleszteni azokat" - tette hozzá.

Más afrikai országok - például Etiópia és Kenya - mintájára a Nespresso magas színvonalú kávétermesztést kíván kialakítani a két éve független Dél-Szudán négy régiójában: Yei város közelében, a Boma-fennsíkon, az Imatong-hegységben és Kelet-Egyenlítő szövetségi államban.

A termelést 2015-re szeretnék beindítani.

"Ez hosszú távú befektetés. Nincsenek utak, sem infrastruktúra. Az ültetvények telepítése időbe telik. Van azonban esély arra, hogy valóban működni fog, és több ezer ember életét befolyásolja majd" - mondta a hollywoodi sztár. "Egyelőre egyetlen dolgot exportálnak Dél-Szudánból, a kőolajat, és úgy tűnik, a lakosság ennek a hasznából nem részesedik".

George Clooney évek óta élénken foglalkozik a szudáni ügyekkel, egyebek mellett Dárfúr nyugat-szudáni tartomány helyzetével. 2012 márciusában Washingtonban előállították és több órán át a rendőrségen tartották, mert részt vett egy tüntetésen a szudáni nagykövetség előtt, amellyel "a háborús bűnökre" és az ország déli részének humanitárius válságára hívták fel a figyelmet.