eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az IMF kész tárgyalni Romániával egy újabb hitelmegállapodásról

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kész tárgyalni Romániával egy újabb hitelmegállapodás megkötéséről - mondta Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója kedden, amikor Traian Basescu román államfővel találkozott Bukarestben.

A megbeszélés nyilvános részén Traian Basescu elmondta: Romániának szüksége van arra, hogy még két évig élvezze az IMF támogatását. Christine Lagarde közölte: az IMF örömmel segít Romániának és ül a tárgyalóasztalhoz már ezen a héten, ha a román hatóságok úgy gondolják, hogy hasznos lesz az IMF újabb támogatása a reformok gyakorlatba ültetése és a gazdaság fejlesztése érdekében.

Az IMF bukaresti küldöttsége szerdán érkezik a román fővárosba, ahol várhatóan két hétig tartózkodik, és egy újabb hitelmegállapodás részleteiről tárgyal a román hatóságokkal.

A román államfő a keddi tanácskozáson kifejtette: Romániának az egészségügyi szektor hatékonyságát kell növelnie, hiszen az elmúlt évtizedben mintegy négymilliárd euróval nőtt a rendszer finanszírozása, ugyanakkor az ellátás színvonala csökkent. Románia másik prioritásának nevezte az állami vállalatok hatékonyságának növelését, hiszen - mint mondta - nem versenyképesek, és akadályozzák az ország eurózónához való csatlakozását. Traian Basescu fontosnak tartja emellett a bankok ösztönzését a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelezés növelésére.

Christine Lagarde szerint a szerkezeti reformok folytatása létfontosságú a román gazdaság versenyképességének javítása érdekében.

Az IMF vezérigazgatója kétnapos látogatáson tartózkodik Bukarestben, ahol előadást is tart.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×